Klyder og regn ved Ballum Sluse

Vejrudsigten så nogenlunde ud, så jeg tog igen i morges til Ballum, mest i håbet om flere havørnebilleder. Det gik ikke som forventet – faktisk slet ikke. Det startede ellers nogenlunde med en klyde i skumringen:

Klyde, Ballum Sluse

Der var ikke meget lys og da solen fik mere fat, fortrak klyden naturligvis – og det skulle vise sig at blive meget sigende for den tur. Billedet er i øvrigt taget ved iso 25600 – trods 1/320! Den aggressive støjfjernelse har medført tab af en masse detaljer, men billedet fungerer alligevel rimeligt.

Klyde på vej i den forkerte retning!

Ovenstående er taget med mere spiselige iso 4000 – desværre gik fuglen væk fra min position og fløj væk kort efter ovenstående er taget. Hovedet ses godt nede i dyndet – fødesøgningen foregik med en sjov fejende bevægelse fra side til side.

Regnbue, Ballum forland.

Herefter blev det mere og mere truende vejrmæssigt fra vestlig retning. Kort efter ovenstående billede er taget, begyndte det således at styrtregne – og her finder man ud af liggeunderlagets tveæggede natur, når det handler om at holde fugt væk – det beskyttede såmænd fint mod fugten fra jorden, men fungerede samtidig som en lille regnopsamler med fotografen i bunden af “skålen”. Suk.

Fouragerende klyder, Ballum Sluse

Bliver man først våd er det svært at holde varmen – selvom regnen holdt en pause og solen kortvarigt forsøgte at trøste lidt. Ovenfor ses klyderne på vej ind mod min position efterhånden som tidevandet steg – men da fuglene nærmede sig anstændig fotoafstand, besluttede de sig pludselig for at søge føde på den modsatte side af Bredeåen. Dobbelt-suk.

Strandskader, Ballum Sluse

Kort før hjemrejse, fløj en stor flok strandskader ind fra øst og rastede på molen. En sæl dukkede pludselig op i åen og boltrede sig naturligvis bag kameraet. En isfugl hørtes og satte sig kortvarigt – på mit skjul! Det varmede lidt. Og hvad så med havørne, der egentlig var turens mål? Tjo, jeg så da en del – formentlig 6 forskellige fugle, men hver gang alt for langt væk til fotos. Bedre held og vejr næste gang.

Ballum Sluse – uden ballade!

I morges tvang jeg mig ud af sengen og kørte kort efter mod Nørresø i Tønder. Jeg havde regnet med igen at skulle sidde ved den sydøstlige del af søens bred, men måtte efter ankomst konstatere, at vandet var steget ganske betragteligt siden sidste besøg for få uger siden. Efter bare få skridt ned mod søen, væk fra bondemandens sti, var gummistøvlerne faretruende tæt på oversvømmelse! Jeg forsøgte et kvarters tid at nærme mig bredden forskellige steder nedenfor diget – men kombinationen af mørke, vand overalt og et ikke specielt vandtæt kamera fik mig til at opgive! I stedet kørte jeg mod Ballum Sluse – når jeg nu alligevel var nået så langt vestpå. Jeg nåede frem akkurat som solen skulle til at stå op og konstaterede at det var højvande – ikke særlig optimalt fotomæssigt.

Storspover i skumringen, Ballum Sluse.

Store flokke af Storspover viste sig kort efter ankomst i en kakofoni af højlydte “guu-eee!”

Storspover, Ballum Sluse.

Bramgæs var der også masser af:

Bramgæs i 2 geledder, Ballum Sluse.

En havørn landede for enden af “molen” i solens første stråler:

Havørn, Ballum Sluse.

En vis nervøsitet bredte sig blandt de resterende fugle, mens ørnen betragtede tag-selv-bordet:

Havørn, Ballum Sluse

En skarv landende og hængte vingerne til tørre:

Skarv tørrer vinger, Ballum Sluse.

Klyder var der rigtig mange af – jeg gætter på over 500. Ingen af dem gad dog komme ind på anstændig fotoafstand:

Klyder på række, Rømø-dæmningen ses i baggrunden.

Pludselig landede en hvidklire ikke langt fra min position og tog sig godt ud i det flotte morgenlys:

Hvidklire, Ballum Sluse.

Og så skete der desværre det, at mit objektiv besluttede sig for at dugge godt og grundigt til – og det var ikke bare frontelementet det var galt med! Det hele blev noget mælket at se på og var på et tidspunkt så slemt, at kameraet ikke engang ville fokusere. Det er ikke første gang – det sker typisk, når det meget kolde objektiv varmes af solens stråler og kondens derved dannes:

“Mælket” dobbeltbekkasin, Ballum Sluse.

Lidt billedbehandling redder næsten denne hjejle:

Hjejle, Ballum Sluse.
Hjejle, Ballum Sluse.

Og denne hvidklire:

Billedet ovenfor og det af hjejlen ville være bedre med en lavere position af kameraet – men det kræver man lægger sig ud i pløret og mit liggeunderlag er fyldt med huller!

Efter en hel del venten lettede “tågen” på og i objektivet. Fem(!) havørne viste sig i retning mod Rømø, 4 kunne jeg få med på et enkelt skud:

Havørne, Ballum Sluse.

En enkelt kom en smule nærmere:

Havørn, hårdt crop, Ballum Sluse.

Herefter pakkede jeg sammen. Og undgik denne gang ballade fra en masse ornitologer!

Stæresuppe

På vej hjem fra arbejde tog jeg igen en lille afstikker over Ketting Nor. På en mark sad en stor gruppe stære og rodede på og i en nyharvet mark:

Stære (og måger), Ketting Nor.

Som man kan se falder de nærmest i et med jorden på marken, men der var rigtig, rigtig mange af dem. Det store antal erkendte man først, når flokken på vanlig stærefacon lettede samtidigt, for så at slå sig ned igen et andet sted på marken:

Stæreflok, Ketting Nor.

Og hvor mange er der så egentlig monstro? Ovenstående billede er blot et lille udsnit af hele flokken. Et endnu mindre snit er mere overkommeligt at tælle:

Udsnit af stæreflok, Ketting Nor.

På ovenstående lille udsnit tæller jeg knap 200 stære! Efter at have “ganget op” gætter jeg på i omegnen af 4000 stære på marken.

Et par få skud fra weekenden

Mestendels elendigt vejr ved Avnø Vig (og vist nok resten af Sønderjylland!) i weekenden. Jeg vovede mig alligevel ud et par morgener:

Isfugl – for tæt på!

En isfugl viste sig pludseligt og satte sig akkurat på grænsen til minimumsafstanden for fokus – som er cirka 6 meter for min tele. Jeg var i gang med at lægge an til at trække hele kameraet med stativ og det hele lidt tilbage, da den fløj. Blæsten var kold og flåede i skjulets camouflagenet – og i formentlig samme fugls “frisure” da den lidt efter kom tilbage:

Forblæst isfugl, Avnø Vig.

I morges kunne solen akkurat snige sig ind mellem vigens vand og et tæt gråt skydække kort efter solopgang. En fiskehejre fouragerede et godt stykke væk, på lavt vand efter småfisk:

Fiskehejre i morgenlys, Avnø Vig.

Der gik vel 10 minutter med smukt morgenlys – men desværre viste isfuglen sig ikke.

Flot lys – desværre ingen fugl!

Kort efter ovenstående billede er taget begyndte det at regne kraftigt og jeg fortrak indendøre igen. Fotomæssigt en noget mager weekend!

Hjemme havde jeg til gengæld modtaget et print af min “collage” af isfugle. I forhold til udgaven her er baggrunden ændret til en blå udgave, der giver et mere roligt udtryk.

Print af isfugle-collage.

Planen er indramning formentlig i løbet af kommende uge og muligvis et print mere i et noget større format. Jeg vil dog lige se, hvordan den lille udgave tager sig ud med ramme og det hele, først.

Endnu en bundskraber ved Bundsø

Trods mine tidligere fotomæssige fiasko-forsøg ved Bundsø, forsøgte jeg alligevel igen i dag – men det gik nogenlunde lige så elendigt som tidligere. Jeg synes ellers jeg havde fundet en god position på nordsiden af søen med gode muligheder for besøg af ande- og vadefugle. Der dukkede desværre intet op i anstændig afstand bortset fra en lille vipstjert:

Hvid Vipstjert, Bundsø.

De sædvanlige skarve klukkede i det sparsomme morgenlys:

Skarve, Bundsø.

En flok viber og stære viste sig kortvarigt og fortrak herefter vestpå:

Viber og stære, Bundsø.

Og sådan ser en lille flok gæs ud på lang afstand i sparsomt lys og med alt for lang lukkertid – de bliver lidt fløjlsagtige i fjerdragten:

Grågæs, Bundsø.

Herefter begyndte det (naturligvis!) at regne kraftigt og jeg opgav slukøret mit foretagende. På vej hjemad sad en fiskehejre på en mark med et meget fikseret blik:

Fiskehejre, Lambjerg.

Sådan stod den ubevægelig i cirka et minuts tid – og så blev der hugget:

Fiskehejre, Lambjerg.

Gevinsten var af gode grunde ikke en fisk:

Fiskehejre med mus, Lambjerg.

Bundsø er dog ikke helt opgivet, trods endnu en sløj tur – jeg må spejde videre efter bedre steder at sidde.

Blomeskobbel, Kegnæs, Birkepøl – og Kegnæs igen

I dag kiggede jeg forsigtigt efter Lærkefalken igen ved Blomeskobbel, men der var hverken falke at se eller høre – måske er de trukket sydpå allerede? En enkelt musvåge holdt øje med mig fra toppen af et træ og et par spurvehøge blev mobbet af krager. En rørhøne var ret upåvirket af dramaet i trætoppene og viste sine grønne ben frem:

Grønbenet Rørhøne, Blomeskobbel.

Efter et par stille morgentimer tog jeg videre til Kegnæs, nærmere bestemt det desværre lidt ramponerede fuglekigger-hus ved Møllers Camping, hvor døren ser ud til at være revet af – måske af kraftig blæst. Hartsø er nærmest tør lige nu, så der var ikke voldsomt med fugle. En ældre herre mente at have talt 500 gæs forleden, men det var der nu ikke i dag. Svaler var der til gengæld masser af:

Landsvale, Kegnæs.

Jeg forsøgte igen at fange dem i flugten og måtte i lighed med tidligere konstatere, at det er meget, meget vanskeligt:

Tyr kigger på svaler, Kegnæs.

En del gule vipstjerter flagrede rundt mellem tyrene:

Gul Vipstjert svirrer for tyr, Kegnæs.

Jeg opgav efter mange forsøg mit svale-foretagende og kørte i stedet til Birkepøl, hvor jeg stødte på den her, der sad på grusvejen og fik sig en tår vand:

Dværgfalk, Birkepøl.

Jeg kunne ikke helt få udseendet til at passe med mine fuglebøger og konsulterede igen forummet på fugleognatur.dk. Ifølge eksperterne derinde, drejer det sig om en ungfugl af Dværgfalk.

Dværgfalk, nu med lidt solstråler, Birkepøl.

Så burde jeg vel egentlig være taget hjem, men var så irriteret over min manglende billede-af-svale-i-flugt-succes, at jeg tog et smut tilbage til Møllers Camping! Og fik heldigvis et lidt bedre billede:

Landsvale, Kegnæs. Hårdt crop.

Stenvender ved Trillen

I går sidst på eftermiddagen ved Trillen, så jeg pludselig denne her fugl søge føde i en lille gruppe vadefugle:

Stenvender bagest i midten, forreste række Almindelig Ryle, Stor Præstekrave længst til venstre

Som man kan se op billedet “skød” jeg også i dag gennem krat, men formåede ved at blive på hug at luske langsomt nærmere:

Næb og ofte det meste af hovedet blev begravet under sten/tang/mudder….
…hvorefter et brat kast sidelæns/bagud med hovedet fik det hele til at “vende”!

Min tilstedeværelse gik ikke helt ubemærket hen – af og til sendte den mig et lidt skeptisk blik – men den var tilsyneladende tryg nok til at fortsætte sin fødesøgning – indtil hele flokken pludselig lettede og forsvandt, da en hundelufter kom lidt for nær.

Stenvender, Trillen, Høruphav.

Græsfiltreret rørhøg

På vej hjem fra arbejde kørte jeg en lille omvej hjem via Ketting Nor. På grusvejen mod Sebbelev kort efter slusen, spottede jeg denne dame:

Rørhøg, hun, set gennem grøftekantens græs

Græsset langs vejen stod så højt, at det ikke var muligt at få frit udsyn til høgen og det hele tog sig noget sløret ud. Kort efter lettede den og kom lidt nærmere:

Rørhøg, hun, med “græsfilter”.

Med lidt billedredigering kan det reddes en smule:

Rørhøg, hun, med “græsfilter”, efter redigering

Tonerne er justeret så det “mælkede” og udvaskede udtryk bedres noget og billedet er derudover croppet en smule. Helt godt bliver det dog ikke – man kan naturligvis ikke fuldstændigt kompensere for det tab i kontrast og detaljer en masse græsstrå foran linsen medfører.

Rørhøg, hun, Ketting Nor.
Rørhøg, hun, Ketting Nor.

Flot er den da – selv med “græsfilter”!

Falkefight!

Bundsø blev droppet – i stedet tog jeg en spadseretur til Blomeskobbel (ja, der er altså kun ét m i navnet!) ved østkysten af Als. Stenalderdysserne tog sig godt ud i sollyset:

Blomeskobbel, Als

Dysserne ligger i en lille blandingsskov, som ud mod kysten rummer en mindre dam. En lille lappedykker fouragerede langs den modsatte bred. Akkurat som sine artsfæller var den særdeles sky og nægtede at komme nærmere – skjul havde jeg nemlig intet af denne gang:

Lille Lappedykker, Blomeskobbel.

Kort efter begyndte et eller andet at kalde regelmæssigt med en for mig ubekendt lyd. Efter lidt søgen fandt jeg disse to siddende i et træ et godt stykke væk:

Falke?, Blomeskobbel.

Det var ikke muligt for mig sikkert at bestemme arten – selv med ekstrem zoom i billedvisningen på kameraet – men det lignede umiddelbart tårnfalke. Men så kom denne her farende :

Lærkefalk, Blomeskobbel, ekstremt crop.

Herefter lettede de to (hvad der altså viste sig at være lærkefalke-) unger, og alle 3 forsvandt af syne. En tårnfalk skulle jeg dog ikke snydes for, men den var IKKE velkommen. Kort efter ankomst fór en lærkefalk i flæsket på den:

Ovenfor ses nogle ret elendige billeder (ca 200 procent croppet!) af den lille falkedogfight jeg var vidne til mellem tårnfalken og en af lærkefalke-forældrene. Tårnfalken fortrak og herefter var der ro!

På vejen hjemad tog jeg lige et smut forbi Birkepøl – men der var meget stille. Et par landsvaler gloede dovent efter mig:

Landsvaler, Birkepøl.
Landsvale, Birkepøl.

To skud fra weekenden

Der var travlt med gæster og udflugter i weekenden, så fotografering var der ikke megen tid til. Jeg formåede at snige mig ud ved 6-tiden i morges, men kort efter solopgang begyndte det at regne kraftigt – og så luskede jeg såmænd indenfor igen. Et par skud blev det til – taget henholdsvis lige før og efter solopgang:

Isfugl, Avnø Vig

Hvidbalancen ser lidt “skæv” ud – men det er den faktisk ikke – sådan så det ud i skumringen i tæt overskyet vejr, lige før solen stod op. Billedet er taget med 1/50s, resulterende i en smule slør – man skal dog se godt efter. Som altid giver skumringsbilleder en helt særlig dybde i farverne.

Kort efter var der lidt mere lys – en gruppe gråænder svømmede forbi og var åbenbart ikke helt trygge ved min tilstedeværelse:

Gråænder, Avnø Vig.

På onsdag regner jeg med at tage ud i det grønne igen – muligvis Bundsø, som var et værre flop sidst jeg forsøgte mig der – så det kan kun gå fremad!