Trillen igen – nu fra skjul

Efter et par småopgraderinger af den oprindelige konstruktion i form af højdejusterbare stænger (som muliggør tilstrækkelig højde til også at benytte skjulet i siddende stilling) samt nemmere isætning af ringen (med velcro – som også har betydet en vægtreduktion på næsten 150 g), var det tid til en afprøvning. Så trods det grå og faktisk ret kølige morgenvejr, tog jeg igen ned min lokale fuglelokalitet og havde lige før 5.30 fået sat skjulet op og lagt mig til rette:

Trillen, Høruphav – med skjul.

Efter et kvarters tid ankom 3 rødben.

Rødben, Trillen, Høruphav.

De landede desværre lidt for langt væk og blev siddende nærmest urørlige en lille times inden de fløj afsted igen. En del vipstjerter, unge og voksne, flaksede rundt og rodede i sandet. Det tidlige tidspunkt og det tætte skydække krævede fuld blændeåbning og alligevel måtte iso’en ofte presses op på 2000 eller mere for at få brugbare lukkertider:

Juvenil Hvid Vipstjert, Trillen, Høruphav.

En gul vipstjert sås ganske kortvarigt inden den forsvandt igen, desværre uden brugbare billeder. Skjulet så til gengæld ud til at fungere fint – en del ungfugle kom ganske nær:

Juvenil Hvid Vipstjert, Trillen, Høruphav.

Præstekraverne var der selvfølgelig også – mindst 2 generationer:

Adult Stor Præstekrave sætter Juvenil på plads!

En strandskade fløj ind, satte sig og fløj igen umiddelbart. Jeg nåede at trykke på knappen:

Strandskade, Trillen, Høruphav.

Både land- og digesvaler svirrede rundt, men var som vanligt nærmest umulige at få brugbare billeder af. Et par digesvaler var heldigvis så venlige at lande i et par sekunder og så kunne der trykkes løs:

Digesvaler, Trillen, Høruphav.

En stor skallesluger med 7(!) ællinger satte sig og rastede få meter fra mig – desværre bag kameraet, der ikke bare lige sådan lader sig vende. Den lille familie gik efter lidt tid (nogen svømmede også) på et tidspunkt op langs vandkanten lige ud for skjulet, måske to meter fra mig. Umuligt at tage billeder af, men dejligt at lagre billederne på nethinden i stedet. Vi slutter med en sur præstekrave, jagende en artsfælle i min retning:

Stor Præstekrave, Trillen, Høruphav.

Eftermiddagstur til Trillen

En spadseretur med sønnike bød på de vanlige fugle ved Trillen – med en enkelt undtagelse:

Lille Kobbersneppe, han, Trillen, Høruphav

En ensomt vandrende han af Lille Kobbersneppe i flot yngledragt, viste sig pludselig i strandkanten, tog en lille spadseretur og fløj så videre i retning mod Kegnæs. Det er faktisk første gang jeg har set kobbersneppe ved Trillen, både i den store og som her den lille udgave.

Herefter viste de vanlige præstekraver sig – dog denne gang med en ryle som selskab:

Store præstekraver, juvenil forrest, adult i midten samt almindelig ryle til højre.

Den almindelige ryle ses her (naturligvis!) i sommerdragt, som er noget anderledes end vinterudgaven:

Almindelig Ryle, sommerdragt.
Almindelige Ryler, vinterdragt, taget i februar ved Trillen.

Herefter satte jeg mig ned i sandet og forsøgte at ligne en busk. En 1K Stor Præstekrave kom nysgerrigt nærmere:

Juvenil Stor Præstekrave – med orm, hårdt crop.

Den kan ikke være ret meget mere end et par måneder gammel – men viste sig allerede ganske skrap ud i kunsten at finde en orm. Måske var dens unge alder også medvirkende til en usædvanlig tillidsfuldhed – den forsatte i hvert fald ufortrødent sin tur langs strandkanten i min retning – indtil 7-8 meters afstand:

Stor Præstekrave, juvenil.

Læg mærke til mindre kontraster i dragttegningen samt det næsten ensfarvede næb. Allerede i løbet af efteråret forsvinder det juvenile præg og fuglen kan herefter næppe skelnes fra ældre udgaver.

Stor Præstekrave, juvenil.

Vi slutter med et billede af en adult udgave fra tidligere på året:

Stor Præstekrave, Trillen.