Kvækerfinke-invasion

Årtoft Plantage, beliggende tæt ved sammenfletningen af den nye og gamle motorvej ved Kliplev, har i de seneste uger tjent som overnatningssted for en meget stor mængde kvækerfinker. Indtastningerne i DOF-basen har de seneste uger svinget fra helt ned til nogle få tusinde og op til en halv million fugle! Det mente jeg bestemt var et besøg værd og jeg tog derfor sammen med min søn på 9 år afsted mod plantagen i går eftermiddags, således at vi kunne være klar på stedet lidt før solnedgang. Vi ventede en rum tid uden en fugl i syne og var faktisk ved at opgive, da de første småflokke pludselig meldte sig:

Kvækerfinker, Årtoft Plantage

Ovenstående er taget af min søn, der havde lånt mors kamera til turen!

Antallet af flokke tog til, nogle var ganske små på måske et par få hundrede fugle, mens andre må have været på mindst 10.000. Det er faktisk meget svært at vurdere – for det går stærkt og pludselig kan en flok spredes ud over et større område i luften:

Kvækerfinker, Årtoft Plantage.

Kom de lidt tættere på skulle man være hurtig i panoreringerne med kameraet for at følge med:

Fart over feltet, Kvækerfinker, Årtoft Plantage.

Lukketiden havde jeg først sat til 1/2500s – men det viste sig utilstrækkeligt, så de fleste billeder tog jeg med 1/4000s:

Kvækerfinker, Årtoft Plantage.

Et udsnit af ovenstående billede nederst til venstre:

Kvækerfinker, Årtoft Plantage.

Varierende størrelser af flokke blev med at komme til. En lille del af fuglene valgte på et tidspunkt at sætte sig i et træ relativt tæt på vores position. Antallet var alligevel enormt:

Kvækerfinker, værsgod at tælle!

En anden gruppe valgte nogle træer med lidt mere medlys på – der var dog efterhånden ikke ret meget lys at gøre godt med:

Kvækerfinker, Årtoft Plantage.

Jeg gik lidt nærmere, mens små og store flokke svirrede om ørerne på os. En flok kom på et tidspunkt flyvende ganske tæt forbi min søn, jeg gætter på 3-4 meter væk! Man hørte tydeligt suset fra de tusinder af vingeslag.

Kvækerfinker, Årtoft Plantage.

Solen var nu næsten væk. En vandrefalk sås kortvarigt suse forbi – billeder nåede jeg ikke.

Kvækerfinker, Årtoft Plantage.

Jeg fik sneget mig en smule nærmere en lille flok, hvor dagens sidste lys fik de røde brystpartier frem.

Kvækerfinker, hårdt crop.

På vej hjemad af den lille grusvej gennem plantagens udkant mødte vi et par andre fuglekiggere. En herre anslog antallet til 500.000 minus 1 – den havde vandrefalken nemlig taget! Sikke et show. Det kan varmt anbefales at opleve inden flokken finder andre overnatningsmuligheder.

Nedenfor ses lidt flere billeder fra turen.

Kvækerfinker, Årtoft Plantage.
Kvækerfinker, Årtoft Plantage.
Kvækerfinker, Årtoft Plantage.
Fugl eller fisk? Kvækerfinker, Årtoft Plantage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *