Vandrefalke ved Årtoft Plantage

I dag, sidst på eftermiddagen, kørte jeg igen til Årtoft Plantage. Målet var, som tidligere skrevet, at forsøge at få nogle fotos i hus af de jagende rovfugle, der hver eneste aften skaber panik før sengetid blandt de hundredetusindvis af kvækerfinker – som fortsat benytter plantagen som overnatningssted. Vejret viste sig fra sin vanligt elendige side med et tykt gråt skylag, der sammen med plantagens høje nåletræer ikke gav ret meget lys af arbejde med. Det var kvækerfinkerne naturligvis og heldigvis ligeglade med og viste sig i vanligt enormt antal:

Kvækerfinker, Årtoft Plantage.

En musvåge indfandt sig kort efter og tog plads i en trætop – måske for at overvære den snart følgende jagt:

Musvåge, Årtoft Plantage.

En skovskade var åbenbart også nysgerrig og fløj ind under vanlige territoriehævdende højlydte skrig:

Skovskade, Årtoft Plantage.

Ingen af os skulle vente ret længe før den første vandrefalk viste sig – og der var rigeligt med mål(tider) at vælge imellem:

Vandrefalk i slaraffenland, Årtoft Plantage

Jeg forsøgte, på grund af det sparsomme lys, at nedjustere lukkertiden, men alt under 1/2000s var for lidt til at fastfryse både kvækerfinkerne og falkenes bevægelser. Det er egentlig ikke så mærkeligt, for det går meget stærkt når vandrefalken pludselig lægger vingerne tæt ind til kroppen og accelererer i et ofte dødbringende styrtdyk:

Styrtdykkende vandrefalk , Årtoft Plantage.

Igen og igen blev der gjort udfald mod de svirrende finker. Lyset var efterhånden en fotografisk katastrofe:

Vandrefalk på togt, Årtoft Plantage.

På et tidspunkt mødtes to vandrefalke i luften under højlydte skrig – jeg nåede naturligvis ikke at pege kameraet derhen inden det hele var forbi, men det lignede faktisk fødeudveksling som hos kærhøg – med forbehold for lang afstand og skumringslys.

Flygt! Vandrefalk jager kvækerfinke, Årtoft Plantage.

Kvækerfinkernes store antal forvirrer formentligt falkene og finkerne føler sig vel af statistiske årsager også mere trygge i en flok på en halv million. En trak dog nitten i livets lotteri:

Vandrefalk med (halv)død kvækerfinke, Årtoft Plantage, 300% crop.

Solens ufortrødne nedstigning umuliggjorde flere fotos – med mindre man er kreativ. Så sådan ser tusindvis af kvækerfinker ud ved 1/25s:

Og alligevel ender vi på iso640. Ikke så mærkeligt 1/2000s så giver støj i billederne! Jeg bliver med andre ord nok nødt til en tur mere derud – i bedre lys.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *