Lidt blandet fra Djursland

I sidste uge var jeg igen i Aarhus-området, men har ikke haft tid til gennemgang af billederne før nu. Processen blev ovenikøbet yderligere forsinket, da min pc besluttede sig for at opføre sig højst besynderligt. En geninstallering af operativsystem inklusiv formatering af harddisken har muligvis hjulpet, men jeg er slet ikke færdig med at synkronisere mine billeder mellem computerens lager og skyen – cirka 800GB!

Ugens første billeder blevet taget i tirsdags, hvor jeg var et kort smut ved Egå Engsø og for første gang oplevede søens huserende havørn:

Havørn, Egå Engsø

Lyset var ikke særlig tilgivende, men fuglen var nu ikke mindre imponerende af den grund. Den søgte lige efter ovenstående billede er taget ned mod vandet:

Havørn, Egå Engsø, lige før “impact”

Jeg havde godt set hvad der muligvis var på færde, så jeg holdt shutteren i bund – men så løb jeg tør for “buffer”, hvorefter billedhastigheden tog et markant dyk. Næste billede er derfor (typisk!) et halv sekund for sent:

Haps!, Havørn, Egå Engsø.

Man kunne overveje at investere i et par hurtigere SD-kort. De nyeste kan klare knap 300 Mb/s – cirka det dobbelte af dem jeg har nu. Det bliver kameraets buffer naturligvis ikke større af – men den bliver hurtigere ryddet, da data skrives hurtigere til kortene. Et skud mere, hårdt beskåret og med skyggerne trukket godt op i efterbehandlingen:

Havørn, Egå Engsø.

Der var i øvrigt en del vadefugle på mudderbankerne omkring søens østlige del ved Lystrup – især så jeg mange dobbeltbekkasiner, som jeg synes er en herlig fugl. Det kræver dog man forcerer et elektrisk hegn for at komme derud – til skue for alle de mange gående og cyklende omkring søen. Jeg overvejer stadig om jeg tør(!) – skal nemlig retur til Aarhus i næste uge.

Ved Følle Vig så jeg de sædvanlige hvidklirer, men denne gang også brushaner og et par tinksmede. Afstanden var dog stor og varmen gjorde det hele noget sløret i udtrykket:

Brushaner, Følle Vig.

Et par hvidklirer tog sig en tur over vigen og var venlige at vise bug og ryg på samme billede:

Hvidklirer, Følle Vig.

En brushøne kom lidt nærmere, men trods den lidt mere spiselige afstand, gjorde varmen alligevel billedet uskarpt:

Brushøne, Følle Vig.

Et enkelt tinksmed forbarmede sig også og kom lidt nærmere:

Tinksmed, Følle Vig.

Billederne er i øvrigt taget liggende direkte på jorden med et lille net over mig.

Dagen efter gik turen til Stubbe Sø, hvor der ned til en lille del af søens bred ligger et mindre fuglereservat. Jeg gik turen midt på dagen i høj sol og vel nok tæt på 30 grader – og burde nok bare have ladet kameraet ligge:

Ung rørhøg, Stubbe Sø.

Billedet er ikke croppet, men dog taget med teleconverter, svarende til 840mm. Et crop af fuglen afslører, hvorfor billeder midt på varme dage er en dårlig ide:

Rørhøg, Stubbe Sø.

Og nej, billedet er ikke misfokuseret. Sløringen er såmænd bare varmedis.

Den sidste dag var temperaturen faldet noget og vejret slået over i bygevejr. Jeg valgte at køre til Ebeltoft Færgehavn, en lokalitet der for et par måneder siden gjorde sig bemærket på grund af en retningsforvirret sjælden stendrosssel, der valgte at samle kræfter nogle dage i en, meget passende, bunke sten i nærheden af havnen.

Allerede på lang afstand bemærkede jeg en større gruppe rastende fugle:

Hjejler, Ebeltoft Færgehavn.

En beskæring af ovenstående billede:

Hjejler, Ebeltoft Færgehavn.

Selv på så stor afstand er dybdeskarpheden ganske beskeden! Man kunne jo bare blænde ned – men gråvejr og håndholdt kræver hurtige lukkertider og dermed masser af lys.

Jeg fandt en vej ud til en sandbanke og lagde mig og ventede. En ringmærket splitterne fløj ind og satte sig relativt tæt på min position i en let regn:

Splitterne, Ebeltoft Færgehavn.

Herefter skete der ikke ret meget den næste halve time, men efterhånden kom flere og flere fugle enten flyvende ind eller nærmede sig langs strandkanten i søgen efter føde. En sandløber tog sig et bad:

Og en enkelt juvenil gravand kom også forbi og søgte føde i det lave vand, der nu langsomt kom nærmere, efterhånden som tidevandet steg:

Gravand, Ebeltoft Færgehavn.

Sandløberen kunne renvasket fortsætte sin fødesøgning – i selskab med et par andre vadefugle:

Stor præstekrave, sandløber og almindelig ryle, Ebeltoft Færgehavn.

Flere splitterner kom til. En unge tiggede mad:

Splitterner, Ebeltoft Færgehavn.

Ungen ses i midten, gående efter den ene af forældrefuglene, der ikke rigtigt havde noget at tilbyde. Fuglen til højre må være den anden forældrefugl, der ses komme flyvende ind med en flot fangst af tobis:

Splitterne med tobis, Ebeltoft Færgehavn.

Ungen fik dog ikke del af fangsten – fuglen for oven spiste den selv!

Flere ungfugle kom til:

Juvenil almindelig ryle, Ebeltoft Færgehavn.

Efter at have søgt føde en halv times tid, var det tid til en middagslur:

Juvenil almindelig ryle, Ebeltoft Færgehavn.

Vi slutter med en endnu en ungfugl, denne gang af rødben:

Juvenil rødben, Ebeltoft Færgehavn.

Efter fjerpudsningen var overstået kunne fødesøgningen fortsætte:

Juvenil rødben, Ebeltoft Færgehavn.

Billedet for oven er manipuleret en smule med fremhævning af den smule blåt, der trods alt var at finde i himlen.

Næste uge går turen som allerede nævnt igen til Aarhus, dog kun 2 dage denne gang. Vi må se om mit projekt ved Lystrup bliver til noget. Ellers tror jeg muligvis jeg tager til Ebeltoft igen – jeg ville nemlig gerne meget tættere på de smukke hjejler, som godt kunne tænkes stadig at være i området.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *