Bjørnesafari i Finland #2

I skrivende stund sidder jeg i en bus på vej til Kajaani lufthavn, hvorfra vi flyver tilbage til Danmark via Helsinki. De seneste dage har været meget anderledes end de første – vejret slog nemlig fuldstændig om til lidt mere typisk finsk på nuværende årstid: frostgrader og sne. Alene i nat kom der 20 cm! Jeg nåede at gå en lille formiddagstur for to dage siden, inden sneen kom. En gruppe sjaggere fouragerede på en plet med græs og en vindrossel sluttede sig til gruppen:

Sjagger med vindrossel i baggrunden, Kuhmo, Finland.

En broget fluesnapper viste sig i et kort glimt og et par storspover sås også på lang afstand – billederne var dog elendige så de røg i skraldespanden. Den omtalte sne kom sent på aftenen i forgårs – og siden da har det faktisk sneet uafbrudt. Da der er mere eller mindre frit slag mellem de forskellige skjul, besluttede jeg mig for at forsøge mig igen med urfuglene – i håbet om nogle helt anderledes billeder grundet vejrskiftet:

Urfugl, hun, lige inden solopgang.

Kort tid efter ankomst ankom de første fugle. Hunnerne sad lige som sidst mest stille og betragtede løjerne, mens hannerne skiftevis pustede sig op foran en mulig mage eller for i flæsket på en konkurrent.

Urfugl, han, ankommer til kamppladsen, ca 4.30 om morgenen.
Urfugle i duel.

Vi blev hentet igen fra skjulene ca 7.30 og efter morgenmaden var der rig mulighed for at fotografere småfugle ved centret – det pludselige tykke snedække gjorde de udlagte solsikkefrø uimodståelige:

Rørspurv, Kuhmo, Finland.
Kvækerfinke, Kuhmo, Finland.

Den sidste eftermiddag, aften og nat, tilbragte jeg i centrets største skjul – med plads til 10 mand, gasovn og toilet – den rene luksus! Cirka klokken 20 ankom den første bjørn. Se bare hvad lidt sne kan gøre for et billede:

Før.
Efter.

Af fugle var det først og fremmest måger og ravne, der alle selvfølgelig tog del i det udlagte foder:

Ravn ankommer til fiskerestauranten. Bordreservation ikke nødvendig.

Bjørnene brugte deres store labber til at rode efter føde i sneen og fuglene kunne efterfølgende spise rester:

Brun bjørn og ravne, Kuhmo, Finland.

Ravnenes parringsflugt var sjovt at overvære – ofte flyves der kortvarigt på hovedet! Jeg fik desværre kun billeder på lang afstand – hurtige panoreringer ud gennem et lille skydeskår er tæt på umuligt!

Ravnepar i parringsflugt, hårdt crop.
Ravn, med lukket blinkhinde. Ligner noget fra Game of Thrones!

En fantastisk tur, der varmt kan anbefales – også selvom ulven og jærven udeblev denne gang!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *