Ballum Sluse

Godt en time i bil tager turen fra Sydals til Ballum Sluse – men så er man også fremme ved et af de mest fuglerige områder i Kongeriget Danmark.

Ballum Kirke – med hedehøg!

Hedehøgen har gennem de seneste år ynglet fast på de flade områder omkring slusen og har, takket være et samarbejde mellem entusiastiske ornitologer og fugleelskende landmænd, formået at få unger på vingerne hvert år – man har nemlig de senere år indkredset og beskyttet redeområderne mod de ubarmbjertige landbrugsmaskiner, der tidligere kostede en del hedehøgeunger livet.

Hedehøge, diget ses i baggrunden.

På kystvejen mod Ballum kommende fra slusen, bemærkede jeg et par rød/hvidstribede pæle på en mark – mon dog ikke det netop var en sådan redemarkering? Så var det ellers bare at parkere bilen og vente – og der gik da heller ikke lang tid, før en han og kort efter en hun viste sig.

Hedehøgepar, Ballum Sluse.

Efter at have nydt synet (første gang jeg har set hedehøg!) kørte jeg tilbage til slusen og gik en tur ud langs Bredeåen forbi slusen:

Bredeå, Rømø i baggrunden.

Der var (fugle)liv derude! Et par kig igennem kikkerten og der kunne ses ryler, hjejler, gravænder, skarve, klyder, gæs, havørn, storspover, strandskader, måger, svaler osv. Ingen af dem gad naturligvis stille op til fotografering:

En gruppe gæs med afkom på vej væk i sikker afstand fra fotografen.

Så plejer jeg, såfremt der ellers er tid til det, at sætte mig ned og afvente. Efter nogle minutters venten kom en klyde spankulerende:

Klyde, Ballum Sluse.

En artsfælle fløj kort efter forbi, rimelig tæt på min “siddeplads”:

Klyde, Ballum Sluse.

Herefter gik jeg langs diget ad grusstien tilbage mod marken, hvor jeg tidligere havde set høgene fra Kystvejen. Der var ret stille en rum tid, men min tålmodighed betalte sig – for hannen kom langt om længe flyvende ind fra nord og tog en runde over marken:

Hedehøg, han, Ballum Sluse.

Smuk fugl i smukt landskab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *