Spredt fægtning før og efter stormen

En gang blandede bolcher fra seneste par uger, hvor det ikke er blevet tid til ret meget kamera-luskeri. Vi starter ved Avnø, hvor målet (endnu engang) var flugtfotos af isfuglen, der trofast holder til i vigen. Her i dagens allerførste lys, taget fra flydeskjul – en ret så kold omgang!

Isfugl (på pælen til venstre i billedet), Avnø Vig.

Så var det bare om at vente og håbe at:

1) fuglen ville søge mod mig, gerne lavt over vandet!
2) man ville være hurtig nok til at fange den i søgeren!
3) at kameraet ville være i stand til af fange fokus på den lynhurtige fugl!

Ingen af ovenstående scenarier er særlig sandsynlige – og dem alle tre på en gang er faktisk ret usandsynligt! Man er vel jubeloptimist.

Og nej, det lykkedes heller ikke denne gang. Fuglen sad der længe, men valgte desværre til sidst at søge ud mod Lillebælt. Typisk!

Mens jeg lå og småfrøs trods tre lag tøj, hørte jeg pludselig en række skvulp i vandet bag mig, Jeg fik vendt skjulet og fik øje på denne her:

Odder, Avnø Vig.

Her var jeg til gengæld heldig: Første gang jeg ser odder i vigen – og jeg var klar! Odderen svømmede desværre væk fra mig og formentlig op af Sillerup Å, der munder ud i vigen. Her et crop af et af de få billeder jeg fik i hus:

Odder, Avnø Vig.

Det lidt “mælkede” udtryk skyldes en smule morgendis over vandet, der fortsat ikke helt var lettet. Det ses også på næste billede, hvor et marsvin pludseligt også gæstede bunden af vigen. Billedet er ubeskåret:

Marsvin, Avnø Vig.

Isfuglen så jeg ikke mere til den morgen. Jeg måtte nøjes med en gruppe toppet skallesluger, der kortvarigt søgte ind i bunden af vigen for at pudse sig:

Toppet skallesluger, Avnø Vig.

Og her en lille video af gruppen, filmet i slowmotion. Modlyset givet masser af “spræl” i vandråberne:

Næste dag sad jeg på vores flydebro (den er nu skyllet langt op på land efter stormen, men er mirakuløst intakt) og kiggede ud over vandet. Det blå lyn viste sig pludseligt på lang afstand, her et billede uden efterfølgende beskæring:

Isfugl, Avnø Vig.

Her beskåret til 1920 pixels på langs:

Isfugl, Avnø Vig.

Ærgerligt den ikke gad samarbejde, da jeg dagen før lå klar i fotooptimale omstændigheder! Jeg fik dog igen en trøstpræmie, da en lille gruppe skægmejser kortvarigt besøgte rørskoven omkring min position. Her et par med hunnen øverst:

Skægmejser, Avnø Vig.

Og nu med fokus på hannen plus crop:

Skægmejse, Avnø Vig.

Flugtskud drømmer man jo altid om (ikke kun af isfuglen). Se nu bare det her skud, der næsten lykkedes:

Skægmejse, Avnø Vig.

Kameraet fangede et par rør foran fuglen lige inden den kom fri af rørskoven og autofokussen var desværre ikke hurtig nok til at omstille sig til fuglen før den var væk. Øv!

Her lykkedes det bedre, med næsten perfekt øjefokus. Til gengæld er baggrunden noget værre rod:

Skægmejse, Avnø Vig.

Her betragtende fotografen gennem rørene. Der var ikke helt frit udsyn til fuglen, derfor det lidt kontrastfattige udtryk i billedet:

Skægmejse, Avnø Vig.

Et flugtskud fik jeg efterfølgende i hus af isfuglen, der lidt atypisk fløj forbi i ret stor højde – baggrunden blev derfor blot en lidt kedelig gråblå himmel. Afstanden var også meget stor – her croppet til smertegrænsen:

Isfugl Avnø Vig.

Jeg må bare forsøge videre. Næste forår vil jeg forsøge at lokalisere reden – så burde det kunne lade sig gøre!

I dag gik jeg en tur ved Trillen. På vej derned kunne konstateres store skader ved Hørup lystbådehavn, hvor den høje vandstand forleden havde smadret både moler og indtil flere både. Et knopsvanepar virkede ret ligeglade:

Knopsvaner, Trillen.

Fotografen betragtes mens aftensmaden blev indtaget:

Knopsvane, Trillen.

Her parret i dagens allersidste lys:

Knopsvaner, Trillen.

På vej tilbage mod bilen, hvor lyset nu faktisk var uegnet til fotos, kunne jeg ikke lade være med at stoppe op og betragte en enlig blåmejse, fouragerende blandt nogle tagrør. Har taget håndholdt med 1/120s!

Blåmejse, Trillen.

Og til allersidst en video, også filmet håndholdt, i slowmotion, der viser fuglens bemærkelsesværdige teknik, hvor røret åbnes og en lille larve af en slags efterfølgende blev pillet ud og ædt:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *