Rømø har i øjeblikket besøg af sjældne gæster i form af en lille gruppe eremitibis, der på flere måder må siges at være kommet på afveje. Jeg fandt hurtigt marken, hvorpå gruppen har opholdt sig de seneste dage – ved hjælp af DOF-basen samt en anden fugleinteresseret, der allerede var på pletten. Efter at have stået lidt og sludret med “kollegaen” valgte jeg at gå tilbage til bilen og hente mit liggeunderlag. Fotos i øjenhøjde med fuglene er bare bedre! Her dagens første foto, ubeskåret og uredigeret:
Min “kollega” forlod efter kort tid stedet og jeg var nu ganske alene de følgende timer – nok fordi vejret var ganske elendigt! Flokken tog af og til et par korte flyveture – jeg fandt aldrig ud af hvorfor:
Et sort klump på en grå himmel:
Regnen tog til, men til gengæld valgte fuglene ganske langsomt at bevæge sig nærmere min position. Her en meget våd fugl taget i silende regn – med bevidst langsommelig lukkertid, der giver “lange dråber”:
Et eksemplar der (forgæves) rystede vandet af sig, med lukket blinkhinde:
Her under et kort ophold i regnen, med strit i toppen:
En rystetur mere:
Siden gruppen har valgt at blive på den samme plet de seneste mange dage, må der være masser af føde. Og det var minsandten også tilfældet:
Regnen tog gradvist af og solen kiggede sågar en smule frem. Her fire fugle i et sjældent roligt øjeblik:
Eremtibis’en var tidligere vidt udbredt i Syd- og Centraleuropa, men forsvandt helt for nogle hundrede år siden. Gruppen af fuglene her, er resultatet af et genudsætningsprojekt i Østrig, hvor man nok havde forventet de omtrent nu havde trukket sydpå – men Rømø var åbenbart også et besøg værd! Mon dog ikke de vender næbbet sydpå igen, i takt med faldende temperaturer.
Her plejende fjerdragten og en enkelt fødesøgende:
Ringene afslører deres Østrigske ophav – samt gps-sendere på nogle af fuglene:
Et portætskud:
Og her en del af fødesøgningsteknikken: En larve eller orm findes i jorden og pilles op med det pincet-agtige lange næb. Herefter sluges byttet ved et lille kast bagud med hovedet:
Endnu en larve må lade livet:
Et flugtskud mere, hvor gps-senderen tydeligt ses:
Fire eremitter i efterårsfarver:
Vi slutter med en lille film, optaget i slowmotion, hvor fødesøgnings-teknikken fint demonstreres:
I følge den engelske udgave af wikipedia, er der knap 150 vildtlevende par tilbage på verdensplan og omkring 1000 fugle i fangenskab. Og altså lige nu hele 11 eksemplarer på Rømø. Sørgeligt og spændende på en gang.