Natravnesang og et par tornsangere

Lige en kort opdatering efter weekendens oplevelser. Lørdag aften kørte min kone, far og jeg til Frederikshåb Plantage, der ligger tæt på Billund – det tager “kun” tre kvarter fra sommerhuset ved Haderslev, hvor vi tilbragte weekenden. Målet var at høre og om muligt se (og fotografere!) natravne, der også i år yngler i området. Vi var ikke nået ret langt ind plantagen, før vi bemærkede en lille fugl siddende i et udgået træ:

Et crop afslører rødrygget tornskade, der yngler med flere par i plantagen:

Rødrygget Tornskade, Frederikshåb Plantage.

Jeg havde ikke tid til at snige mig nærmere – målet var natravn, som jeg hverken tidligere havde hørt eller set. I midten af plantagen ligger en klit med lyngbevoksning, der stortrives i den sandede jord. Fascinerende og besynderligt landskab, der også uden fugle bestemt er et besøg værd! Og så var det ellers bare at vente – og håbe. Solen gik ned lidt i ti og der skete faktisk absolut intet – bortset fra, at vi alle 3 efterhånden begyndte at småfryse. Håbet om fotos svandt hurtigt ind. Her ses et uredigeret foto taget klokken 22.30, godt en halv time efter solnedgang:

Frederikshåb Plantage – uden natravn!

Iso 64000, 1/400, f4. Værsgo’ og rens for støj! (det lader sig ikke gøre skulle jeg hilse og sige). Vores tålmodighed gav heldigvis resultat – for cirka kvart i elleve begyndte mindst to fugle at brumme i mørket og lige inden havde vi hørt bekkasinernes vingefløjt over syvårssøerne, der ligger lige op ad klitten i plantagen. Meget stemningsfuldt og næsten magisk at opleve. Men altså – ingen fotos af natravne denne gang. Det kræver de kommer frem tidligere på aftenen/natten – eller måske er det bedre at komme lidt senere på året, hvor nætterne er endnu lysere?

Den følgende dag luskede jeg lidt rundt i en lysning i en nærliggende skov ved sommerhuset. Et tornsangerpar havde rede i et buskads og forældrene bragte utrætteligt insekter til ungerne:

Tornsanger, Avnø Vig.

Forleden læste jeg i avisen, om et projekt, der i øjeblikket holder øje med flåter på sangfugle. Mange sangfuglearter trækker hertil helt fra Afrika, hvor der findes en del mere ubehagelige flåttyper, som fuglene potentielt kan transportere med til vores himmelstrøg og dermed også de sygdomme flåterne kan bære på. Tornsangerparret her var også angrebet – men mon ikke blot med hjemlige, mere fredelige flåter:

Tornsanger, bemærk de 3 flåter ved øjet.
Tornsanger, Avnø Vig.
Tornsanger, Avnø Vig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *