Grågæs ved Mjang Dam og heldigvis en bonus

I går, sidst på eftermiddagen, begav jeg mig mod Mjang Dam. Turen var ret bøvlet: Først tværs over en stor del af Torup Made, hvoraf det sidste stykke i går foregik i tæt krat – bondemanden har slet ikke ryddet i år som vanligt. Det sidste stykke langs pulverbækken er dog endnu mere udfordrende, da det kræver man forcerer omkring 75 meter tæt brændenældekrat! Jeg havde derudover undervejs bemærket en ret kraftig blæst, men håbede på vinden ville løje af hen mod solnedgang og at der måske også ville være lidt mere læ i dammens østende, hvor en del høje træer vokser helt ned til vandet. Men hvad nytter det når vinden er fra stik vest! Her et skud i kraftig blæst, små dryp og solen delvist dækket af skyer:

Grågæs ankommer til Mjang Dam for natten.

Jeg kunne efter lidt tid godt se mit projekt måtte opgives – flydeskjulet gyngede simpelt hen for meget til fotos. Underlaget var desuden ekstremt blødt – man kunne ofte synke 60 cm ned i dyndet, som ikke ligefrem var betryggende i koldt, blæsende vejr!

På vej tilbage kom en kærhøg heldigvis forbi. Her et ucroppet skud, øjeblikket efter jeg opdagede den:

Blå kærhøg, Mjang Dam.

Og her er udsnit, hvor de fem frie fingre ses fint – et godt kendetegn for blå kærhøg:

Blå kærhøg, Mjang Dam.

Den fouragerede på vanlig lavtflyvende vis, ofte med pludselige udfald mod jorden. Der kan måske anes lidt solstråler på fuglen, men lys var der ikke meget af. Solen stod bag en gruppe træer og ikke ret meget slap igennem, så jeg justerede nødtvunget lukkertiden ned til 1/1250s. Alligevel ender vi på iso3200:

Blå kærhøg, Mjang Dam.

Nedenfor et par barske crops, hvor henholdsvis over og underside ses fint:

Blå kærhøg, Mjang Dam.
Blå kærhøg, Mjang Dam.

Køns- og aldersbestemmelse af kærhøge er megasvært og en stor interesse for mange. Jeg synes selv ofte det ender i “fjerknepperi” for nu at bruge et noget frivolt udtryk af Helge Sørensen, en af vore bedste fuglefotografer herhjemme! Men lad os alligevel prøve. Kig på billederne og overvej et bud. Klik på knappen for mit!


Fuglen er en juvenil og kan (formentlig) ikke kønsbestemmes. Læg mærke til mørkt øje, lidt mudrede striber på brystet og den ret mørke overside med det for juvenile fugle meget karakteristiske smalle lyse bånd. Hvis man synes øjet er til den gullige side, kunne der argumenteres for juvenil han. Billedet for neden (beklager, jeg havde ikke noget bedre) er til gengæld en adult hun: Ses på de lyse øjne og tydelige bugstriber. Og sikkert tusind andre kendetegn, som jeg ikke aner noget om!


Halvvejs tilbage mod bilen stod jeg en stund og betragtede udsigten over Torup Made, hvor en lille flok stære var ved at finde frem til en passende overnatningsplads i dagens sidste lys:

Stære, Torup Made.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *