Mangel på tid og de seneste dages elendige vejr har betydet manglende billeder på kameraets SD-kort. Ved gennemgang af billedarkivet fandt jeg i stedet et enkelt billede frem, taget sommeren 20 ved Følle Strand på Djursland, og kørte det igennem min vanlige redigeringsrutine. En hvidklire i flugt og for en gangs skyld fanget flyvende i retning mod min position og med perfekt fokus. Her direkte eksporteret fra raw uden nogen former for redigering:
Billedet er taget med et sony a7rIV, som med 61 megapixels giver gode muligheder for hårde beskæringer uden tab af ret megen skarphed. Her croppet til 3453 pixels på langs:
Næste skridt i min redigeringsrækkefølge er justering af eksponering, hvid- og sortniveauer samt evt mellemtonekontraster. Billedet er heldigvis godt belyst, stort set korrekt eksponeret (man kunne på stedet godt have trukket eksponeringen 1/3 stop ned – men de brændte highlights i fuglens hvide partier, lader sig fint “redde” i billedbehandlingen. Havde baggrunden været mørkere, havde det været en anden sag. De ovennævnte justeringer giver følgende mere kontrastrige resultat:
Her kunne man sagtens være stoppet, da billedet såmænd ikke er helt tosset. Konturerne af artsfællerne i baggrunden generer dog mit øje lidt – og capture1s healing mask retter let op på dette:
Den slags værktøjer bruger jeg dog meget sjældent – det er jo lidt “snyd” på en eller anden måde. Healing masks og clone-værktøjer er da også forbudt i fotokonkurrencer, hvis man skulle få lyst til dette. Se evt mere om dette i et ældre indlæg.
Til slut plejer jeg at støjreducere – noget man faktisk burde gøre som det allerførste, men som langt de fleste alligevel gør som det sidste. Billedet her er dog bestemt ikke støjfyldt og egentlig ikke noget godt eksempel hvad det angår. Det er således taget med f4, 1/1250s (hvidkliren er heldigvis noget langsommelig!) og iso 250, hvilket betyder minimal støj under gode lysforhold. Og dog: Den meget hårde beskæring får alligevel lidt korn frem. En tur igennem topaz denoise (som jeg fortsat synes er marginalt bedre end capture1s indbyggede støjreducering) giver følgende slutresultat:
Husk at klikke billedet op i stor størrelse, men vær dog også opmærksom på, at den oprindelige tiff-fil, der røg igennem topaz denoise, var på 23 megabytes. Her er den eksporteret til jpeg, efter resize til 1920 pixels på langs, med en setting på “quality 70”. Det giver en voldsomt komprimeret fil på 147 kb, der slutteligt er oploadet til futo.dk!