To overnatninger i “luksustelt” (såkaldt glamping) ved Marsk Camp tæt på Skærbæk i ugens løb – en julegave fra min kone og mange tak for den! Vi startede med et smut til Sølsted og Kongens Mose. Her en landsvale, en af mange, der havde valgt at bygge rede i et aktuelt tomt kreatur-skur:
Jeg havde håbet på at høre og endnu bedre se en eller flere savisangere, der vist nok yngler på lokaliteten. Sangere var der masser af, men kun rør- og kærsangere. Pungmejser så vi heller ingen af – men det er vist også mange år siden den art sidst er set på stedet.
Ved Kongens Mose var det meget småt med fugle, men på vej tilbage mod parkeringspladsen kom en flot han af hedehøg pludselig flyvende ind fra syd. Vi fik placeret os i bilen, heldigvis uden den bemærkede os, og gav os til at vente. Efter et par runder på lang afstand i området, valgte den heldigvis at komme rimelig nær. Der var dog en hel del varmedis i luften, som billedet bærer præg af:
Kongens Mose ligger ikke så få kilometer øst for hedehøgenes normale ynglepladser, men ifølge dof-basen er arten set en del gange i mosen gennem den seneste måneds tid. Måske et mere østligt orienteret ynglepar?
På vej mod Skærbæk gjorde vi holdt ved Ballum Sluse. Molen var fyldt godt op med måger og skarver – dem tog jeg ingen billeder af. En bysvale kom rimelig nær – ikke så mærkeligt da flere reder er at finde under broen ved slusen:
Om aftenen gik vi ud til klitdiget ved Sønderstrand på Rømø, hvor målet var hvidbrystet præstekrave og hvad der ellers måtte vise sig derude. Der var småt med fugle, men et par enkelte skud blev det til – i svigtende lys:
Samme fugl, urimeligt hårdt beskåret:
Føden bestod af små insekter, der enten blev løbet op eller som her fanget i luften. Fuglen lettede dog ikke, men nøjedes typisk med et lille hop:
Her i flugt over klitterne, hvor fuglene yngler. Et meget stort område ved stranden er indhegnet for at give fuglene ro fra badegæster og hundeluftere (og fuglefotografer!).
Dagen derpå bød på solskinsvejr, så vi tog igen til Rømø med medbragt mad og fandt et passende sted ved Sønderstranden at slå os ned og slappe af. Jeg tog (naturligvis!) et par småture langs vandet på jagt efter egnede fotomotiver.
Færgerne til og fra Sylt – med præstekrave:
Her Sønderstrands signaturfugle – dværgterne og hvidbrystet præstekrave. Begge yngler fast derude:
Her en heldig terne, lige efter et dyk i havet, som jeg desværre ikke fik fumlet kameraet klar til:
Den hvidbrystet præstekrave er væsentligt sværere at nærme sig end slægtningen stor præstekrave. De to skud forneden var jeg lidt heldig med, da fuglen tilfældigt fløj ind rimeligt nær mig, efter jeg bare havde siddet stille i sandet et kvarters tid. Varmedisen gør, trods en rimelig kort afstand, alligevel det hele noget sløret:
Her bliver jeg vist vurderet ret nøje:
Vi slutter den dags fotos med en flot han i flugt. Kendes fra hunnen på den rustrøde kalot:
På hjemrejsedagen gik vi småture i området, vekslende med spejden efter fugle fra bil (tak til min kones tålmodighed, hun er ikke ligefrem fugleentusiast!). Her på vej sydover fra Skærbæk, hvor Marsk Camps tårn ses i baggrunden gennem varmeflimmeren. En hedehøg sneg sig også med på billedet!:
Bomlærke i flugt nær Skast:
Nær Rudbøl, fandt vi en anden fouragerende hedehøg – og en noget større artsfælle i baggrunden:
Billedet for oven er ikke beskåret. Et crop afslører meget godt de umulige fotoforhold:
Hedehøgen blev forsøgt “forfulgt” i bil via de lange grusveje mellem markerne. På lang afstand kunne vi se høgen pludselig blev forsøgt jaget bort af en anden fugl:
Men hvilken art er det egentlig der jager høgen?
Vi formåede af få “overhalet” høgen med håbet om, at den ville fortsætte sin retning og dermed nærme sig os, der ventede i bilen. Den kom aldrig helt tæt nok på (tilfreds er man jo aldrig), men en serie anstændige skud fik jeg da i hus. Her nogle få udvalgte:
Vi slutter med en lille serie af stor kobbersneppe, som overfløj vejen vi kørte på – netop som høgen passerede:
Her landes i marken, efter der igen var faldet ro over gemytterne:
Et flugtskud, hvor afstanden var under 15 meter:
Og her direkte mod bilen:
Fin tur sydvestpå, der igen gav mig lyst til at flytte til Ballum. Jeg kom dog hurtigt på andre tanker igen.