Mørke når der køres på arbejde og mørke når der køres hjem. Læg dertil diverse julearrangementer med familien i weekenderne. Konklusion: Meget meget få billeder på kortet. Nedenfor en lille serie af fuglekonger, taget over to omgange i henholdsvis Kværs og Kelstrup Plantage – hvor jeg i øvrigt begge gange hørte sortspætten, men (som sædvanligt) ikke fik set én. Den står ellers højt på ønskelisten!
Lys var der ikke meget af, hvilket ved fuglekonger er ekstra skidt, da de ofte i forvejen færdes i skyggefyldte omgivelser blandt skovens grene og kviste. Her i et sjældent roligt øjeblik, taget midt på dagen. Trods ret sløv lukkertid på 1/640s ender vi alligevel på iso5000:
Arten er konstant i bevægelse, hvilket er tvingende nødvendigt for at overleve. Højt stofskifte er påkrævet for at holde varmen for sådan en lille skabning – og højt stofskifte nødvendiggør konstant fouragering. Et hårdt fugleliv!
Her et meget typisk forsøg på fuglekonge i flugt. Ringe lys, meget lille fugl og lynhurtige bevægelser, gør det svært for kamera (og fotograf!) at følge med:
Føden består fortrinsvis af små bitte edderkopper samt bladlus, der er indrettet med en speciel form for kropsvæske, der fungerer som kølervæske! De kan derfor overleve vinteren i gennem i det fri – hvis altså de ikke lige ædes af en fuglekonge:
Ovenfor kan fornemmes fuglekongens “svirreflugt”, hvor den kortvarigt som en kolibri står stille i luften og spejder efter insekter, der derefter plukkes fra træet. Ofte foregår sonderingen dog siddende som her:
Og her kort efter, hvor et eller andet lille kryb plukkes fra træet:
Et sonderingsbillede mere, hårdt beskåret. Det er ikke fotografen der betragtes, men måske en lille bladlus eller edderkop:
I forsøget på at fange et eksemplar i svirreflugt, slog jeg kameraets tracking-funktion fra – som ellers stort set altid er slået til. Den fejlede nemlig ofte og sprang pludselig fra fuglen til en kvist eller baggrunden – utvivlsomt grundet det elendige lys, fuglens ringe størrelse og manglen på kontrast. I sådanne tilfælde er det ofte bedre at bruge de mere “gammeldags” metoder:
Billedet for oven er fra Kelstrup hvor lyset var endnu ringere. Da fuglen ofte hænger kortvarigt stille i luften, er der her benyttet en meget lav lukkertid på 1/320s – der selvfølgelig giver masser af slør i vingerne, men stadig muliggør et skarpt øje/hoved – hvis man er en smule tålmodig. Fuglen her vendte desværre “forkert” – ærgerligt den flotte gule isse ikke er synlig – men det var det bedste resultat fra den dag.
Vi slutter med et mere klassisk fuglekongeskud, hvor den kortvarigt poserede flot for fotografen og ovenikøbet rimelig nær, mon ikke omkring 6-7 meter. Trods pæn afstand, skal der alligevel croppes en hel del efterfølgende – fuglekongen er meget lille:
2 thoughts on “Fuglekonger ved Kværs og Kelstrup”
Superhyggeligt at læse om dine fotografiske udfordringer og en kæmpe fornøjelse at se de altid smukke og meget inspirerende fotos du lægger på din hjemmeside. Jeg glæder mig til at se hvad du finder på i 2023. Godt nytår!
Tusind tak Leif! Jeg kan forresten se på din fine hjemmeside, at der ofte er billeder fra Sjælsø-området – jeg er selv opvokset i Birkerød. Godt nytår!