Igen en tur, hvor målet på forhånd var brushaner og gerne mindst 4 andearter på kortet (der var både indberettet krikænder, spidsænder, atlingænder og skeænder på DOF-basen), men hvor resultatet blev et helt andet. Hartsø ligger på Kegnæs og jeg har kun besøgt stedet få gange tidligere. Jeg tror dog stedet har potentiale til flere ture i nær fremtid!
Et rørhøgepar vise sig kort efter jeg havde fået placeret mig i pløret(!), før solen fik fat. Billedet er croppet noget, men fokusplanet er trods dette ret tyndt. Da begge fugle er i fokus er afstanden til fotografen derfor ens og man kan derfor fint sammenligne størrelsen på fuglene. Hunnen øverst er noget større end hannen for neden – akkurat som det står i bøgerne!
Hannen fouragerede på typisk maner lavt over rørskoven:
Hunnen så jeg ikke meget til, men den tog en enkelt runde og kom ret tæt på. Desværre var lyset fortsat sparsomt:
Slut marts og frem til slutningen af april er en god måned at fotografere rørhøge. De er meget aktive – også med forberedelserne til næste generation. Her kommer hannen tilbage med lidt rør til reden et godt stykke inde i rørskoven:
Redematerialet blev hentet i kanten af rørskoven. Typisk sad fuglen og kiggede ud over området nogle minutter, inden et par rør blev samlet op og ført i retning af reden:
Der var dog også andre rovfugle på færde. Dette par kom flyvende ind fra nord, akkurat som sidst jeg besøgte stedet. Det må næsten være det samme par:
Jeg gætter på hunnen er nederst – den ser større ud og da begge fugle også her er i fokus, kan sammenligningen lade sig gøre. De valgte desværre at overflyve mig og lande på en mark syd for søen, her fotograferet gennem nogle træer:
Et par flugtskud da de overfløj min position:
Rørhøge-hannen fortsatte sin fouragering, men blev pludseligt forstyrret af et formentlig lokalt ynglende musvågepar:
Begge våger tog del i chikaneringen af høgen:
Som det ses bestod parret af en mere “konventionelt” udseende musvåge og en meget lys en af slagsen. Her i tæt flugt sammen hvor de meget forskellige undersider ses:
Rørhøgen virkede dog til at være den stærkeste og det endte ofte med en våge på flugt fra høgen:
Igen i samme fokusplan og dermed samme afstand til fotografen. Læg mærke til den lidt større rørhøg med de længere, mere smalle vinger.
Man kunne måske tro det blot var markeringer, men de virkede til at prøve at få fat i hinanden med kløerne:
Se bare her, hvor endnu et angreb indledes med fangerne fremme:
Vågen formåede igen og igen at undvige – men til sidst lykkedes det faktisk rørhøgen at snuppe et par fjer fra den mørke af musvågerne:
Nedenfor et mega-giga-crop, der viser resultatet: En klofuld fjer i rørhøgens venstre klo! Klik eventuelt billedet op i stor størrelse for at se det mere tydeligt:
Om det var de mistede fjer, der gjorde det, er nok ikke sandsynligt, men der var mere roligt efterfølgende. Parret viste sig flot frem i det sumpede terræn. Her det flotte lyse eksemplar:
Her et billede af min bil – læg mærke til musvågen i forgrunden:
Og to mere i flugt af parret. Ikke så sært man af og til kan blive forvirret i felten over bestemmelsen af musvåger – med deres ekstreme dragtvariation:
Apropos bestemmelse. Find en rovfugl:
Og det er selvfølgelig en?
Fin tur, først og fremmest grundet oplevelsen med en ægte “dogfight”. Næste gang gerne tættere på og i bedre lys!