Bysvaler ved Bredeå

Torsdag tog jeg med en god ven mod Bredeå, jeg med kamera og han med fiskestang. Vi startede nær Apterp, hvor fiksene ikke rigtigt bed, men en sivsanger til gengæld sang højlydt fra forskellige sangposter:

Sivsanger, Apterp.

Og her et på vej fra en sangpost til en anden – stadigt syngende:

Sivsanger, Apterp.

Sangflugt kaldes det, når fuglen fortsat syngende skifter sangpost. Her taget i nærmest direkte modlys, hvor alle vingefjerene træder tydeligt frem:

Sivsanger, Apterp.

Et mere i modlys, men med fuglen noget lavere i terrænet:

Sivsanger, Apterp.

Og slutteligt lige før den nye sangpost blev nået:

Sivsanger, Apterp.

Herefter kørte vi få km videre mod Mjolden og fandt et passende sted – både med potentielle bidende fisk og fuglemotiver. En hel del bysvaler fouragerede i skumringen:

Bysvale, Bredeå.

Baggrunden er selvfølgelig åen og den meget lige, regelmæssige horisont skyldes diget mod vest. Åen munder ud ved Ballum Sluse. Der var masser af insekter, men jeg formåede (igen) desværre ikke at fange fangstøjeblikket. Her et eksemplar lige efter fangst:

Bysvale, Bredeå.

Der var ikke meget lys at gøre godt med. I medlys ser man faktisk billedstøjen noget mere tydeligt:

Bysvale, Bredeå.

Her i modlys – sådan ret direkte!

Bysvale, Bredeå.

Med vidtåben blænde kan man ikke rigtigt lukke mere lys ind uden at slække på lukkertiden – det dur bare ikke med lynhurtige svaler! Så må iso’en op – de fleste af billederne er taget fra iso 2500 og opefter – undtagen dem direkte ind i solen. Her et endnu et billede i næsten direkte modlys – med gennemlyst vinge:

Bysvale, Bredeå.

I side/modlys kommer flere detaljer frem – men til gengæld også masser af billedstøj:

Bysvale, Bredeå.

Her iso 8000, taget med F4 og 1/2500s:

Bysvale, Bredeå.

Aftenlyset er efterstræbt til fotos grundet de bløde kontraster og smukke farver – men mængden af lyset var her næsten for lille til flugtbilleder af de lynhurtige svaler. Vi slutter med et flot eksemplar med kurs næsten direkte mod fotografen. Klik billedet op i stor størrelse – så anes glimtet i øjet:

Bysvale, Bredeå.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *