Nedenfor en række fotos taget dels ved Torup Made i regnvejr og dels Bundsø, hvor vejret var noget bedre – men hvor vinden til gengæld voldte en del problemer. Mere herom senere.
Første skud ved Torup Made på ned mod lokaliteten fra Gammelgård. En rørhøg i støvregn på vej ud over maden:
Efter at have forceret pløre, pytter og andre ufremkommeligheder, fandt jeg mig et “passende” sted at slå mig ned. En gravand hilste på i det mildt sagt elendige vejr:
Der var ikke meget forår i luften – og dog, for se bare her:
Ja, det er minsandten to landsvaler i toppen af de delvist udgåede træer.
Et af målene for turen, ud over at afprøve mit nye stativhoved, var naturligvis bedre billeder af ske-, atling- og spidsænder. Alle tre arter er ofte at finde på lokaliteten på denne tid af året – men er også alle tre hundesvære (andesvære?) at komme nær! Nedenfor en skeandrik på vej mod fotografen. Trods elendig sigtbarhed drejede anden alligevel af længe før anstændig afstand; billedet er med andre ord beskåret en hel del:
En artsfælle, der desværre også valgte at dreje af ved synet af mig, trods (åbenbart elendigt) skjul:
Endnu en enlig skeandrik, med en regnfyldt Mjangmark i baggrunden:
Et par var formentlig landet i en anden del af madens vand og var efterhånden kommet lidt nærmere. Så accepteres fotografer åbenbart bedre. Afstanden var dog fortsat stor og jeg havde grundet pløret ikke mulighed for (læs: lyst til!) at komme helt på øjenhøjde med fuglene:
Rørhøgen yngler helt sikkert også i år på lokaliteten. Her en meget meget våd en af slagsen på jagt efter føde:
En trio af sølvhejrer lettede fra madens sydligste del og to af dem valgte til min store overraskelse at slå sig ned ganske tæt på mig – sølvhejrer plejer ellers at være mindst ligeså skeptiske som skeænder!
Her betragtende fotografen, der åbenbart ikke blev fundet farlig:
Billedernes lidt mælkede udseende skyldes dels regnen, men også en del krat imellem fugl og fotograf. Jeg forholdt mig helt roligt og stille – og efter lidt tid begyndte hejren at søge efter føde:
Her en slowmotion-optagelse af en uheldig salamander – og dog?
Et portræt-crop af den flotte hejre, med masser af regn i luften:
Forholdene var ikke særlig fotogene – men møgvejr kan godt kaste nogle anderledes billeder af sig. Her et par pibeænder:
Og det var det fra Torup Made i denne omgang. Stativhovedet blev i øvrigt godkendt, fordelen er først og fremmest den lavere vægt. Det skriver jeg nok lidt om senere.
Inden vi når Bundsø, et enkelt skud fra Trillen, hvor en enlig stor præstekrave nettede sig i aftenlyset:
I går blev det til en sjælden aftentur og derfor valgte jeg at søsætte mig selv fra Bundsøs sydøstlige del af hensyn til lyset. Dagen havde budt på frisk blæst, men vejrudsigten lovede aftagende vind ud på eftermiddagen og aften. Det mærkede jeg ikke meget til! Det var meget vanskeligt at holde noget som helst i søgeren og jeg var en overgang en smule nervøs for den meget skvulpen, der sendte en del vandsprøjt i kameraets retning. Det gik heldigvis lidt bedre, efter jeg fandt lidt mere roligt vand i læ af nogle udgåede træer.
Her et af turens første skud, en fiskehejre med forårsfarver i baggrunden:
En nordisk lappedykker holder i øjeblikket til i søen – og jeg fandt den faktisk et godt stykke ude. Den var dog alt for langt væk og i en meget urolig del af søen – fotografering var fuldstændig umuligt. Øv.
Efter at have fundet læ sad jeg bare og ventede. Der skete ikke ret meget. En toppet lappedykker viste sig frem på nogenlunde afstand:
Samme fugl, lidt tættere på og i flot sent eftermiddags(med)lys:
Et par troldænder kom også ind på rimelig fotoafstand. Her hunnen, netop som der dykkes:
Og her hannen med den flotte top:
Der var en hel del toppet lappedykker, men ingen af parrene valgte desværre at komme nær. Her et hårdt beskåret skud af artens typiske parringsdans:
Solen søgte som ventet ned mod vandet og jeg var efterhånden godt nedkølet – trods den ellers milde dag. Turen tilbage gav naturligvis modlys. Her en skarv fotograferet kort før solnedgang:
Og typisk nok, på et tidspunkt hvor jeg egentlig havde erklæret turen for slut, kom en enlig skeandrik pludselig svømmende ind, i barskt modlys:
Jeg havde ikke mulighed for at komme om bag anden – i hvert fald ikke uden den straks havde lettet. Så jeg måtte få det bedste ud af lysforholdene:
Den art er bare helt speciel:
Et anden eksemplar var i færd med at nette sig under en gruppe døde træer. Af en eller anden grund fandt den sig i min tilstedeværelse – formentlig fordi den, uden jeg havde bemærket det, var ankommet efter jeg havde placeret mig (og siddet stille i et par timer):
Og det var det! Et næstsidste foto på vej tilbage mod “landgangsstedet”: En større gruppe skarver langt ude på søen:
Til allersidst en enlig hvinandrik på laaang afstand i dagens allersidste lys:
2 thoughts on “Skud fra vandkanten og landkanten”
Interessant vinkel på sølvhejren. Noget overrasket over øjnes placering men giver selvfølgelig super god mening i måden den jagter føde. Lige præcis den anderledes vinkel og 1:1 crop og fuglen i midten gør det til et fantastisk foto.
Skeænderne så tæt på og så skarp i fotos er virkelig et sjældent syn. Godt kæmpet.
Tusind tak Esben! Fugle synes jeg generelt ser lidt mærkelige ud når de fotograferes direkte forfra, som sølvhejren her. Billedet er faktisk ikke beskåret voldsomt – fra oprindelig o. 8600 pixel til knap 5000 på langs. Der var en busk i vejen og masser af regn – derfor ser det måske hårdere beskåret ud end det er. Og ja, skeænder er bare vanskelige. Så mangler jeg lige spidsanden og altlinganden også 🙂 Bh. Johan.