Duehøg ved Torup Made

Jeg var egentlig ved at droppe den planlagte morgentur i dag, grundet udsigt til gråvejr og mulige byger, men Als’ bedste fuglelokalitet trak mig alligevel ud af fjerene da vækkeuret summede (på lydløs, af hensyn til min kone!). Kort efter ankomst kom en gammel havørn ind og satte sig på marken bag maden. Solen var endnu ikke kommet op og det tætte skylag umuliggjorde billeder grundet mangel på lys. På klare dage kan man faktisk godt tage billeder lige før solopgang – i den blå time. I dag var det mere den grå time! Ørnen fortrak efter et kvarters tid, men havde nu pludselig den her lige i hælene:

Havørn og duehøg, Mjangmark.

En tyvagtig duehøg, der måske ville have fat i ørnens sikkert friskfangede fisk – eller måske bare jage den bort fra et muligt yngleterritorie? Billedet er taget før solopgang på meget lang afstand – derfor den elendige kvalitet.

Maden var ellers rimelig stille. De mange vadere er endnu ikke ankommet i stort tal. Jeg hørte rødben og en enkelt svaleklire i det sparsomme lys. En skeandrik kom på ikke særlig rimelig afstand – den art er svær:

Skeand, Torup Made.

Krikænder var der en hel del af – jeg gætter på tæt på 100. Her en hun i flugt, hvor den lave lukkertid giver slør i vingerne:

Krikand, Torup Made.

Her en han, taget i kedeligt lys og renset for en del støj efterfølgende:

Krikand, Torup Made.

Efter en del venten, hvor jeg håbede på en nærsynet skeand svømmede nær mig, udbrød der pludseligt panik blandt ænder, gæs og vadere. Så er det om at være hurtig og få “skannet” himlen for rovfugle. Efter lidt søgen fik jeg et godt stykke ude øje på den her – laaang tid efter ænderne for længst havde spottet den:

Duehøg, Torup Made.

Her med Mjangmark i baggrunden:

Duehøg, Torup Made.

Billederne er croppet mere end godt er – sådan er det ofte med duehøgen: Den ses sjældent og sker det endelig er det typisk på lang afstand. Man kan selvfølglig “snyde”: Langt de fleste anstændige billeder man finder på nettet er således enten taget fra (kommercielle) skjul med lokkemad – eller redefotos.

Endnu et skud, og med følge af en (meget modig!) vibe, der satte efter høgen – en ordentlig krabat af en rovfugl:

Duehøg, Torup Made.

Høgen fløj mod nord og søgte ind over dammen, hvor jeg ved tidligere lejligheder også har set et eksemplar. Måske en rede derinde et sted?

Veni, Vidi, Vibe!

Jeg gætter på en voksen hun pga de meget tydelige undersidebånd og den bruntonede overside. Øjet ses også rødligt tydende på en ældre fugl. Her lige før den forsvandt i retning mod Mjang Dam:

Duehøg, Torup Made.

Naturligvis ærgerligt den var så langt væk og lyset så ringe – men to besøg af duehøgen på en og samme morgen er nu altid fedt!

Ellers blev det ikke til så meget på den tur, der egentlig også mest handlede om at besøge stedet for første gang i år og sondere terrænet. Tror jeg venter lidt før næste tur – omtrent midt maj, hvor det ikke er helt så smattet og flere vadere er på plads.

Et par spredte skud mere fra den morgen. Først en grågås, der måtte flygte fra en meget sur knopsvane:

Grågås, Torup Made.

Og endnu en krikandrik, denne gang i flugt og i lidt bedre lys:

Krikandrik, Torup Made.

En anden smuk rovfugl – også på meget lang afstand:

Rød glente, Torup Made.

Og til sidst en blishøne i spurt – den vrede artsfælle kunne ikke være med på billedet:

Blishøne, Torup Made.

Min tørdragt er i øvrigt netop kommet retur med en ny og forhåbentlig tæt lynlås, så næste tur bliver nok med flydeskjulet. Overvejer Nørresø, men det ser lidt sort ud kalendermæssigt de kommende uger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *