Flere klirer ved Følle Vig

Så er vi hjemme igen efter 2 uger i sommerhus ved Følle Strand på Djursland. To morgenture mere blev det til, begge gange til Følle Vig – mit nylige flop ved Følle Bund ansporede ikke til flere forsøg på den lokalitet! Vigen skuffede da heldigvis heller ikke. Kort efter ankomst viste en enlig mudderklire sig på stranden og den brunrøde tang gav et flot farvespil i baggrunden:

Mudderklire, Følle Vig.

Den var fuldstændig ligeglad med min tilstedeværelse – mit hjemmestrikkede fotoskjul fungerer tilsyneladende godt, til trods for det meget grovmaskede camouflagenet. Fordelen ved dette er, at man stadig har fint udsyn i alle retninger – mere konventionelle/kommercielle skjul er typisk konstrueret med “glughuller” i et slags telt – noget der begrænser udsynet meget og altid har irriteret mig. Nedenstående billede er taget et par meter inden fuglen overskred minimumsfokusdistancen. Herefter fortsatte den og kiggede ind gennem hullerne i nettet – 1 meter fra mig!

Mudderklire, Følle Vig.

Hvidklirerne viste sig også denne morgen – men valgte at fouragere på “den forkerte” side af mig, resulterende i modlys. Det kan der nu også komme fine billeder ud af – så længe tidspunktet er enten lige omkring solopgang eller -nedgang:

Hvidklire i side/modlys, Følle Vig.

Ved sådanne belysningsforhold er man typisk nød til at justere en del efterfølgende i billedbehandlingsprogrammet. Her ses et eksempel før redigering:

Fuglen ses undereksponeret, men lukkes meget mere lys ind brændes highlights af i vandet. Løsningen er som regel at lysne de mørke partier, men med måde – det kan hurtigt komme til at se overbehandlet ud. Efter redigering:

Hvidklire, Følle Vig.

Kort efter var der fint besøg, desværre i kun ganske få sekunder, af en svaleklire. Ærgerligt den ikke gav sig til at søge føde eller i det mindste bare blive hængende lidt længere – jeg nåede kun ganske få billeder. Nedenfor ses det bedste:

Svaleklire, Følle Vig.

Tidligt lørdag morgen, på vores sommerhus-afrejsedag, tog jeg en sidste gang ned til vigen og lagde mig på lur. Ikke to morgener er som bekendt ens – bestemt heller ikke hvad angår fugleliv. En lille flok ryler fløj ind:

Almindelig ryler og krumnæbbet ryle, Følle Vig.

Læg mærke til det flotte eksemplar i midten øverst – en krumnæbbet ryle i flot rustrød yngledragt havde sneget sig med i den lille flok af almindelig ryler:

Almindelig ryler og forrest krumnæbbet ryle, Følle Vig.

Der var i det hele taget masser af liv på stranden:

Fugleliv ved Følle Vig.

På billedet for oven ses/anes almindelig ryler, krumnæbbet ryle, hættemåger, hvidklirer og en enkelt rødben nederst til venstre. Billedet er i øvrigt ikke mis-fokuseret – fokusplanet er bare tyndt, så næste gang skulle jeg måske bruge en mindre blænde!

En enkelt rødben valgte at komme lidt nærmere:

Rødben, Følle Vig.

Og et par af hvidklirerne kom op og tottes:

Hvidklire jagter hvidklire, Følle Vig.

Hvis benene ikke slog til måtte vingerne tages i brug for at undslippe:

Hvidklire undslipper hvidklire, Følle Vig.

Der blev naturligvis også “bare” søgt føde som vanligt:

Fouragerende hvidklire med fangst, Følle Vig.

Nedenstående må være en ungfugl af hvidklire – den mangler de voksne fugles mere hvidspættede skulderparti:

Juvenil hvidklire, Følle Vig.

Tilsidst et lille galleri med flere skud fra de to morgener ved vigen.

2 thoughts on “Flere klirer ved Følle Vig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *