Hedehøge ved Ballum

Lørdag morgen begav jeg mig mod Ballum, hvor jeg egentlig havde regnet med en længere liggende session (komplet med efterfølgende øm nakke) ude for enden af molen ved Ballum Sluse. Jeg var på plads lige omkring solgang, hvilket kræver en del viljestyrke når vækkeuret ringer – det tager trods alt fem kvarter at køre derud! Det passede godt med tidevandet og der var også lovet masser af sol – men fugle var der stort set ingen af. Jeg lå en halv times tid inden jeg besluttede mig for at bryde op – og i stedet kigge lidt på hedehøgene lige om hjørnet. Jeg fandt med det samme en flot han siddende i en busk:

Hedehøg, Ballum.

Den varmede sig sikkert i solen efter en kølig nat. Et crop afslører, at den faktisk slumrede:

Hedehøg, Ballum.

Læg mærke til det noget slørede udtryk – trods tidspunktet (billedet er taget 06.18) var der allerede varmeflimmer i luften. Andre høge var mere aktive. Her et par et godt stykke længere mod Ballum by:

Hedehøge, Ballum.

Jeg flyttede bilen et par gange, men endte alligevel tilbage ved den slumrende han. Efter at have siddet i busken minimum 50 minutter skulle vingerne pludseligt strækkes, og så er det med at være klar på aftrækkeren:

Hedehøg, Ballum.

Og et minuts tid efter lettede den så endelig:

Hedehøg, Ballum.

Og landede til min store fornøjelse ganske få meter fra mig – der ellers havde glemt mit sædvanligt benyttede sløringsnet til bilruden. Som tidligere erfaret er høgene absolut ligeglade med fotografer i biler. Jeg vil tro afstanden her er 6 meter:

Hedehøg, Ballum.

Billedet er taget ned mod jorden fra bil, hvilket selvfølgelig ikke er optimalt – men hold da op, hvor var den tæt på! Det var dog slet ikke slut. Hannen lettede efter lidt yderligere solen sig, men ikke længe efter kom en hun flyvende direkte mod mig et godt stykke ude fra. Her taget da den var ved at være tæt på:

Hedehøg, Ballum.

Efterhånden som den nærmede sig grøftekanten, begyndte den at kalde højtlydt i form af hedehøgens karakteristiske skingre skrig:

Hedehøg, Ballum.

Og gik så ned i marken, fortsat ivrigt kaldende:

Hedehøg, Ballum.

Og skrigeriet blev hørt! Her hannen på vej mod “byttet” – den kaldende hun:

Hedehøg, Ballum.

Der landes, faktisk ovenpå hunnen:

Hedehøg, Ballum.

Og så kunne parringen gennemføres – få meter fra fotografen!

Hedehøge, Ballum.

Varmedisen tiltog – men hvad gør det, når høgene stiller op til fotos så tæt på! Hunnen tog et par runder og landede igen ganske få meter fra mig – denne gang for at samle lidt redemateriale sammen:

Hedehøg, Ballum.

..der efterfølgende blev bragt til reden, et godt stykke inde i marken:

Hedehøg, Ballum.

Et bytte-udvekslingsbillede skulle jeg heller ikke snydes for – det foregik dog ret langt væk, her croppet maskimalt og lidt til:

Hedehøge, Ballum.

En rørhøg kom for tæt på og blev vist bort:

Hedehøg og rørhøg, Ballum.

Der var mange hedehøge inden for et ganske lille område. Jeg talte mindst 3 par, måske 4 eller endda 5. Svært at være sikker når de konstant dukker op og forsvinder igen i markerne. Her et par hanner, der vist ikke var helt enige om territoriernes placering:

Hedehøge, Ballum.

Her det flotte par tæt på min position, efter endnu en parring, der dog foregik skjult i græsset:

Hedehøge, Ballum.

En skøn tur, hvor høgene lavede opvisning konstant og ganske nær vejen, og hvor man (som det burde fremgå af billederne) kan tage fine fotos uden at forstyrre.

Jeg mangler stadig at gennemgå mine billeder fra Mandø, som vi besøgte i forrige uge. Det burde være overkommeligt, da der ikke kom ret meget på kortet. Det gjorde der så til gengæld denne gang ved Ballum, hvor jeg formåede at fylde kortet op!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *