Hedehøge ved Ottersbøl

Jeg har de seneste par år ved flere lejligheder taget turen til Ballum for at fotografere de ynglende hedehøge, der hvert år trofast vender tilbage til området og får unger på vingerne – ikke mindst takket være ildsjælene bag “Projekt Hedehøg”. Ikke ret mange kilometer fra Ballum ligger Ottersbøl, der igen i år også huser flere ynglende par. Jeg havde ikke tidligere besøgt stedet, men det skulle vise sig bestemt også at være et besøg værd.

Hedehøg, han, Ottersbøl.

2 par har rede ikke særlig langt fra landevejen og de virkede ligesom parret ved Ballum fuldstændig ligeglade med min tilstedeværelse – så længe man selvfølgelig holder sig inde i bilen, hvor jeg i øvrigt som vanligt sad bag et sløringsnet. De høje temperaturer i øjeblikket medførte en del varmedis, så på trods af mine besøg omkring solopgang og -nedgang, led skarpheden lidt under dette. Som tidligere skrevet i flere indlæg er man jo tilsyneladende aldrig helt tilfreds!

Hedehøg, hun, Ottersbøl.

Markvejen ind midt gennem de i øvrigt enorme marker i området kunne godt bruges som rasteplads:

Hedehøg tager sig et hvil, Ottersbøl.

Også hunnen (eller hunnerne?) benyttede ofte markvejen som hvileplads. Ungerne i rederne kan åbenbart godt tåle at være alene hjemme i ny og næ:

Hedehøg, hun, Ottersbøl.

Det går erfaringsmæssigt lidt i bølger når man sidder i der i bilen: I lang tid (op til 1 time) sker der ikke en pind, men så pludselig kommer en eller måske to af hannerne tilbage fra jagt med et bytte, skriger et par gange, hvorefter hunnen straks letter fra redeområdet til bytteudveksling. Herefter raster hannen typisk lidt, eksempelvis på vejen som vist, eller i en nærliggende busk. Hunnen vender naturligvis straks tilbage til redeområdet med byttet. Efter lidt tid drager hannen igen på byttetogt og så kan man ellers sidde spændt og vente igen. Nedenfor et lille serie billeder, på lang afstand og i kraftigt modlys, af en bytteudveksling – et imponerende syn, der går lynhurtigt:

Det var dog ikke altid hunnen lettede – jeg var også vidne til, at hannen simpelt hen kredsede et par gange over redeområdet for så til sidst at “dumpe” byttet – formentlig lige ned til ungerne!

Fouragerende hedehøg, han, Ottersbøl.

Af og til kom de to hanner lidt op og toppes – det så dog ikke ud som om, det var over et stykke bytte. Måske en slags leg? Det virker i hvert fald underligt, såfremt det skulle være territorieadfærd – hvorfor så acceptere reder så relativt tæt på hinanden?

Hedehøge, Ottersbøl.

Og lidt mere “aggressivt” – på lang afstand:

Hedehøge, Ottersbøl.
Hedehøge, Ottersbøl.

Solen tabte efterhånden pusten og en af hunnerne tog sig en runde i skumringslyset:

Hedehøg, Ottersbøl.

Og så skete der noget uventet (for mig i hvert fald): Lige før solen forsvandt bag diget mod vest forlod i hvert fald en af hunnerne og de to hanner redeområdet og fløj mod vest:

Hedehøg, Ottersbøl.

Jeg tabte dem af syne og skulle egentlig til at køre hjemad da jeg pludselig bemærkede en lille gruppe fugle, formentlig et par kilometer længere mod vest:

Syv(!) hedehøge, Ottersbøl/Ballum.

Gruppen fløj rundt på må og få, men forblev hele tiden samlet. Der blev også “leget” i form af hurtige dyk og en form for “tag-fat” fuglene i mellem. Lyset svandt hurtigt til et niveau der umuliggjorde flere fotos og jeg havde desværre ikke tid til at blive længere. Jeg antager hannerne måske har fundet sig en fælles overnatningsplads og de tilstedeværende hunner (mindst en, som jeg så flyve i den retning, billederne muliggør ikke at skelne køn) vendte tilbage til rederne. Fascinerende skue.

3 thoughts on “Hedehøge ved Ottersbøl

  1. Herlig beretning fra Ottersbøl. Jeg var selv i området 6. og 7. juli hvor ungerne sad på markerne og ventede på mad. Det er fantastiske fugle Og tak for selskab ved aftenfalken ved Kolindsund. Det er fine billeder du tager.

    1. Hej Helle,
      selv tak for selskab – det var da hyggeligt og der kom ovenikøbet et par skud i kassen af kræet. Jeg fandt ikke Odinshanen/hønen idag ved Bønnerup, men der var masser af andre vadere. Hedehøgene regner jeg bestemt med også at besøge næste år – den mark i Ottersbøl skal nok huse reder næste år også. Vi ses derude i felten! Vh. Johan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *