Kratluskeri ved Trillen

Der var forår i luften i dag med ledsagende fuglesang. Også ved Trillen, hvor man efterhånden rigtigt kunne høre (og af og til også se) de ankomne sangfugle. En gransanger musicerede højlydt og fandtes efterfølgende fouragerende i en nyudsprunget busk af en slags:

Gransanger + nyudsprunget busk = forår.

Og hvorfor er det så lige en gransanger og ikke for eksempel en løvsanger? Jeg har efterfølgende læst mig frem til, at løvsangere ankommer noget senere og derudover har gransangere mørkere ben. Derudover er sangen meget karakteristisk og i forhold til det hørte og efterfølgende “efterlytning” på xeno-canto.org er jeg ikke i tvivl: Gransanger! OAS (Ornitologisk forening for Als og Sundeved) sender i øjeblikket regelmæssigt mails ud om aktuelle fuglestemmer – og seneste udgave var netop om blandt andet gransangeren. Tak for det!

Gransanger? Mig? Ja, og hvad så!?

Og hvad er det så lige den laver, hoppende rundt på må og få i forskellige buske, når der altså ikke lige synges højlydt?

Gransanger – og fluesnapper!

Fluen så jeg først efter at have overført billederne til pc’en og set dem på computerskærmen. Fokus ligger desværre på grenen lige foran fuglen, der derfor ikke står helt skarpt. Blænde 8 kompenserer lidt med øget dybdeskarphed. Sådan er det med krat og flyvske småfugle – selvom der som her kun er brugt et enkelt fokuspunkt, er det alligevel svært at ramme fokus præcist!

Andre arter var også ankommet:

3 beslægtede, 2 sangdrosler og solsort.

Lidt længere i retning mod lystbådehavnen stødte jeg ind i denne lille mejse:

Sumpmejse – eller?

Kunne det mon være en fyrremejse?

Fyrremejse? Bemærk hagesmækken.

Jeg synes hagesmækken ser kraftigere ud end ved sumpmejsen – noget som jeg ved efterfølgende opslag har fundet ud af, er typisk for fyrremejse. Der nævnes også “hvidt panel” på armsvingfjerene som typisk for fyrremejse:

Bemærk det lille hvide “panel” ved armdelen af vingen.

Det synes jeg man kan se på ovenstående billede – så måske er det faktisk en fyrremejse? Den bedste måde at adskille de to arter skulle faktisk være kaldet – men fuglen her var tavs – og havde den sagt noget, havde det nok ikke hjulpet mit uerfarne øre.

På hjemvejen kom 3 stillitser forbi og en enkelt stillede op til fotografering:

Stillits, Trillen.

“Kratluskeri” giver typisk ikke supergode fotos, men er til gengæld ofte noget mere afslappende end stativ+skjul+vækkeur – hvor sidstnævnte typisk ringer flere timer før solopgang!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *