Kujborg Dam i Gråsten

En enkelt morgentur blev det til i weekenden, denne gang til Kujborg Dam, der ligger lige op af Gråsten Slot. Dammen er ret lille, omkring 70 meter bred og 120 meter lang og meget passende ret lavvandet – omkring 1 meter i snit. Jeg havde set troldænder, taffelænder samt et par glimt af en isfugl ved tidligere besøg i området (på jagt efter mellemflagspætten der holder til få hundrede meter fra dammen) så målet var fotos af nogle af vore mere almindelige ænder. Det startede dog allerede før solen fik fat – med en noget urolig gruppe af stor skalleslugere:

Det blev hurtigt afsløret, at opstandelsen skyldtes en stor fisk alle ville have del i:

Stor skalleslugere, Kujborg Dam.

Som det ses var det noget af en mundfuld, hvilket besværliggjorde (umuliggjorde?) at få slugt fisken i en fart:

Stor skalleslugere, Kujborg Dam.

Jagten fortsatte et minuts tid – sikkert nok til at vække andre af dammens beboeres interesse:

Stor skalleslugere jager stor skallesluger – og fisk!

Det hele var nemlig til sidst forgæves – for pludselig kom en skarv frem fra dybet og stjal fisken, der åbenbart må være blevet tabt i tumulten:

Skarv stjæler og sluger fisk, et par slukørede skalleslugere ser til.

Herefter faldt der igen ro over dammen og solen fandt en vej gennem det vekslende skydække. Et par taffelænder kom langt om længe på fotoafstand – omend jeg gerne ville have haft dem 20 meter nærmere!

Taffelænder, Kujborg Dam.

Så måtte jeg jo selv forsøge at bakse mig nærmere i det mudrede vand iført vaders der sank dybt ned i mudderet for hver skridt – særdeles anstrengende disciplin! Det gik dog ikke særligt godt:

Taffelænder, Kujborg Dam.

På trods af skjul og “lav profil” var mine bevægelser nok til at få fuglene på vingerne. Det gav dog i det mindste lidt flugtskud:

Taffeland, Kujborg Dam.
Taffelandrik, Kujborg Dam.
Taffelandepar, Kujborg Dam.

Og det var faktisk det. Hele flokken kom tilbage efter 10 minutter men valgte forståeligt nok at slå sig ned i dammens modsatte ende – i efterhånden barskt modlys. Jeg valgte at vente denne gang – endnu et forsøg på at nærme mig var dømt til at mislykkes. Efter en halv time var en enkelt andrik kommet på nogenlunde skudhold – i nu kraftigt side/modlys:

Taffelandrik, Kujborg Dam.

Kønt er det ikke – og viser med al tydelighed hvor vigtigt godt lys er for gode fotos – dels retningen, men endnu mere tidspunket på dagen. Ovenstående billede er taget kl 9.30 – altså cirka 2½ time efter solopgang. Det dur normalt kun i gråvejr – så derfor dur det ikke her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *