Kvækerfinkeinvasion – igen!

Efter en pause på 4 år har et (meget!) stort antal kvækerfinker igen valgt at benytte Årtoft Plantage som fælles overnatningssted. Ud over det lidt pudsige i igen at vælge netop denne plantage, har finkerne ovenikøbet valgt præcist det samme sted at gå til ro i den ellers ret store plantage.

Her en lille gruppe på vej ind til overnatning, mens der fortsat var en smule sol tilbage:

Kvækerfinker, Årtoft Plantage.

Kvækerfinker ses i år med gode fødebetingelser i meget store antal herhjemme om vinteren. Bog er en vigtig fødekilde, men måske de mange solsikkemarker også kan have betydning i år. Jeg har i hvert fald set rigtig mange finker (inklusive kvækerfinker) spise sig mætte i de mange visne solsikkemarker rundtomkring – som jo er resultatet af et nyt EU-direktiv, der pålægger landmænd at lægge en lille del af jorden brak (solsikkemarker tæller også som brak, da de ikke høstes, til glæde for fugle og insekter). Her et par fra Birkepøl, taget et par uger forinden invasionen i Årtoft startede. Hannen ses øverst:

Kvækerfinker, Birkepøl.

Tilbage til Årtoft. Efterhånden som flere og flere små flokke samledes i plantagen, begyndte det imponerende syn at tage form:

Kvækerfinker, Årtoft Plantage.

Den slags tiltrækker naturligvis rovfugle. Både vandrefalke, spurvehøge, dværgfalke og musvåger. Her en spurvehøg i solens sidste stråler, svævende over plantagen:

Spurvehøg, Årtoft Plantage.

En anden spurvehøg (er jeg ret sikker på) foretog et lynhurtigt dyk ned bag nogle træer. Jeg fik et skud gennem en del grene:

Spurvehøg (formentlig) med nyfanget kvækerfinke (99 procent sikkert!), Årtoft Plantage.

I 2020 formåede jeg at få dette skud i hus, efter solen var gået ned. En ung vandrefalk på kvækerfinke-togt. Støj? Ja! Iso 12800.

Vandrefalk jager kvækerfinker, Årtoft Plantage.

Antallet af finker er ganske svært at fastslå. Forskellige bud på DOF-basen har vekslet mellem 50.000 og helt op til 600.000! Her billedet for oven med et lille udsnit:

Kvækerfinker, Årtoft Plantage.

På udsnittet er der cirka 250 finker. Ganges op, med forbehold for forskellig “tæthed” af fugle og diverse andre usikkerheder, får jeg det til cirka 25.000 fugle på billedet her. I forhold til det totale antal netop den aften vil jeg mene, der skal ganges med minimum 5, altså svarende til 125.000 i alt. Tæl eventuelt selv efter! Alt i alt tror jeg med nogen sikkerhed det kan siges, at 50.000 er for lidt, mens 600.000 formentlig er noget højt sat.

Til slut en lille film sat sammen af en række klip fra en enkelt aften på stedet (tilsat lidt dramatisk musik af Hans Zimmer – jeg håber han er fugleinteresseret!). I øvrigt filmet med 600mm og en 70-200mm zoom:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *