Lidt af hvert fra forrige uge

Igen en tur til Århus-egnen, hvor jeg denne gang besøgte Frederikshåb Plantage på udkig efter natravn. Det gik ikke ret godt! Den fugl er svær at finde og jeg tilbragte således det meste af en dag derude i stegende hede – uden at tage et eneste foto! Næste dag kørte jeg i stedet til Kompedal Plantage, en meget stor plantage med mulighed for diverse arter. Desværre var det mindst ligeså varmt med deraf følgende fotomæssigt ret umulige forhold. En hjort med afkom bød velkommen:

Turens første fuglebillede – en engpiber på en lille forhøjning i lyngen:

Engpiber, Kompedal Plantage.

Den sad der længe og tillod fint min tilstedeværelse. Ikke så underligt, for det var ikke mig den holdt øje med:

Engpiber, Kompedal Plantage.

Jeg kunne sidde og nyde en række hurtige udfald mod lavtflyvende insekter. Her igen på vej mod et spottet bytte:

Engpiber, Kompedal Plantage.

Insektet undslap ikke:

Engpiber, Kompedal Plantage.

Billederne ser lidt uldne ud – det skyldes ikke et defekt objektiv, men såmænd bare det hårde lys og ret udtalte varmeflimmer i luften:

Engpiber, Kompedal Plantage.

Se bare denne bynkefugl, som jeg faktisk formåede at komme ret tæt på. Billedet er nærmest kassabelt grundet varmedisen – der bliver endnu værre ved fotos tættere på jordniveau:

Bynkefugl, Kompedal Plantage.

Endnu et “sjasket” foto. Taget med, da fotos af en bynkefugl med perfekt udslåede vinger ikke er hverdagskost:

Bynkefugl, Kompedal Plantage.

Herefter gik jeg vel omkring 5 km ud til en markering fundet via DOF-basen af et sortspætte-redehul. Jeg endte dog i noget krat uden egnede redetræer i syne. Det er med andre ord ikke altid folk får sat deres markeringer korrekt!

Næste dag havde jeg mulighed for at starte dagens tur om morgenen – efter at have afleveret min søn ret tidligt. Årslev Engsø havde jeg ikke besøgt før og grundet tidspunktet var lyset noget bedre, i hvert fald til at begynde med. Her en ivrigt syngende græshoppesanger, som ofte skiftede sangpost. Den valgte heldigvis, til min og et par andre fugleinteresseredes fornøjelse, af og til at komme ret tæt på stien rundt om søen:

Græshoppesanger, Årslev Engsø.

Her på vej fra en sangpost til en anden – hvor søen anes i baggrunden:

Græshoppesanger, Årslev Engsø.

Det gav ømme arme at få flugtskud i hus. Kameraet holdes på den syngende fugl, så længe man har kræfter til det – og så håber man ellers på den letter inden armene giver op. Her lykkedes det efter en del forsøg:

Græshoppesanger, Årslev Engsø.

Og her et hårdt crop:

Græshoppesanger, Årslev Engsø.

Billedet er taget med 1/3200s og trods tidspunktet først på formiddagen, ses alligevel en del støj. Vi ender her på iso2500.

Mens jeg stod og hvilede armene kom en tornsanger flyvende ind, højlydt syngende. Jeg formåede at løfte kameraet igen:

Tornsanger i sangflugt, Årslev Engsø.

Her landes i rørskoven. Fuglen ser lidt forpjusket ud – det skyldes såmænd bare en kort byge forinden:

Tornsanger, Årslev Engsø.

En artsfælle lidt senere, der valgte at stille op til et foto ret tæt på:

Tornsanger, Årslev Engsø.

Også landsvaler var på færde:

Landsvale, Årslev Engsø.

Og naturligvis også et stort antal syngende rørspurve. Her et eksemplar flot poserende:

Rørsanger, Årslev Engsø.

Af syngende fugle hørtes mest kærsangere langs bredden, men de holdt sig mestendels skjult i rørene. Her dog kun delvist skjult – og det bedste (men ikke ret gode) resultat af den art jeg fik i hus:

Kærsanger, Årslev Engsø.

Efterhånden havde jeg fået bevæget mig rundt til søens nordøstlige del, hvor en anden græshoppesanger let lod sig lokalisere. Her fint visende sin karakteristiske brede hale og plettede ryg frem:

GRæshoppesanger, Årslev Engsø.

Samme fugl, ivrigt syngende:

Græshoppesanger, Årslev Engsø.

Næste dag havde jeg ikke ret meget tid og besluttede mig for endu en tur ved Årslev Engsø, der havde givet appetit på mere. Dagen startede med en rørsanger i sit rette element. Her næsten uden crop:

Rørsanger, Årslev Engsø.

Endnu en tornsanger, der var lidt sur og alarmerede da jeg kom nær:

Tornsanger, Årslev Engsø.

Jeg satte mig ned og forholdt mig i ro. Og efter kort tid begyndte begge forældre-fugle at fodre et par unger, næsten helt skjult i et brændenældekrat. Her et sløret skud af en ikke ret gammel unge:

Unge af tornsanger, Årslev Engsø.

Lidt længere rundt om søen, hørte jeg et karakteristisk kald, der lød som rødstjert. Igen satte jeg mig til rette og ventede. Efter lidt tid fløj denne lille fugl ind og satte sig på et hegn. Jeg havde ikke hørt forkert:

Rødstjert, Årslev Engsø.

Også hannen var på færde, ivrigt fødesøgende. Her på spring ned i græsset efter et spottet kryb:

Rødstjert, Årslev Engsø.

Hunnen på udkig:

Rødstjert, Årslev Engsø.

Og her tilbage på hegnet, hvor vingerne fik en omgang:

Rødstjert, Årslev Engsø.

Jeg havde ikke ret mange billeder af den art i forvejen, så jeg blev hængende så længe tiden tillod det:

Rødstjert, Årslev Engsø.

Flugtskud skulle selvfølgelig også forsøges og fuglene var gavmilde med chancer – men det var svært:

Rødstjert, Årslev Engsø.

Hannen i et mere roligt øjeblik og nu i medlys:

Rødstjert, Årslev Engsø.

Den kunne godt have valgt noget andet at sætte sig på, men jeg tog nu billedet alligevel!

Her spejdende efter flyvende insekter – i et noget alternativt crop:

Rødstjert, Årslev Engsø.

Og forneden nu med gevinst – jeg fik 15 billeder ind i mellem de to – alle enten uden fugl eller misfokuseret. Øv.

Rødstjert, Årslev Engsø.

Både insekter til lands og i luften kunne ikke vide sig sikre:

Rødstjert, Årslev Engsø.

Her et mislykket flugtskud, uden crop:

Rødstjert, Årslev Engsø.

Grundet den korte afstand var det særdeles vanskeligt at reagere hurtigt nok og holde fuglen i søgeren når den lettede. Og kameraet arbejdede ikke altid helt sammen med fotografen, som det ses. Jeg fik rent faktisk et par fotos i fokus, men desværre kun med en halv fugl indenfor rammen. Der er dog mulighed for at redde/konstruere et eller andet brugbart med lidt kreativ redigering. Kommer måske i et senere indlæg!

Vi slutter med en lille video af en ivrigt syngende græshoppesanger. Filmet håndholdt og efterfølgende stabiliseret i davinci resolve:

2 thoughts on “Lidt af hvert fra forrige uge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *