Lidt blandede bolsjer fra Trillen

Et par ture efter arbejde ned til Trillen er det blevet til i ugens løb – min meget lokale fuglelokalitet, kun få hundrede meter fra hjemadressen. En enlig rødben rastede på “Lille Trille” og fløj straks op – som rødben har for vane, selv når man nærmer sig med museskridt:

Rødben, Trillen.

Flugtbilleder er nemme når baggrunden er himmel, men noget sværere med en mere kompleks baggrund som her, hvor autofokusen ofte driller. Det bliver dog nemmere og nemmere med moderne kameraer at fastholde fokus, omend det fortsat ofte er “hit’n’miss”.

Længere ude, ved “Store Trille”, sad et par rørsangere og skrattede i rørskoven. Jeg stod længe og ventede på én af dem ville vælge en højt beliggende sangpost, men de sang stædigt videre lavt i rørskoven ude af syne. Til gengæld hørtes pludselig nogle andre og også meget karakteristiske lyde og minsandten om lydkilderne ikke også dukkede frem af rørskoven:

Skægmejser, Trillen.

Det er utroligt nok første gang det er lykkedes mig at se skægmejser ved Trillen, på trods af en hel del spadsereture på lokaliteten gennem de seneste små 10 år. Ovenstående billede er i øvrigt manuelt fokuseret, da kameraet ikke er smart nok til at skelne mellem en fugl og et rør og derfor ofte vælger det sidste at fokusere på – især som her, hvor der ikke er frit udsyn til fuglene. Heldigvis kom fuglene mere fri af vegetationen – i cirka 5 sekunder! Så var de væk igen. Jeg fyrede en serie af og fik et enkelt af en hun i fokus:

Skægmejse, Trillen.

En han var der også, men desværre nåede jeg kun ganske få skud inden de var væk. Nedenfor det bedste, en smule frontfokuseret (fokus bør ligge på øjet, men ligger her på røret):

Et forsøg mere i dag på bedre fotos af skægmejser var forgæves – jeg hverken så eller hørte spor af dem. En landsvale lykkedes det mig at fange i flugten, en ret udfordrende disciplin:

Landsvale, Trillen.

Billedet er taget med 1/5000s og der er brugt “tracking, flexible spot”, til de fotonørdede. Det går stærkt og udover at opnå fokus på fuglen, skal man altså indledningsvist lige finde den i søgeren og ikke mindst sørge for den bliver der! Jeg tog vel godt 100 billeder, hvoraf kun ovenstående kunne bruges!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *