Lidt vadefugle fra Trillen

En kort aften- og morgentur til Trillen i går aftes og her til morgen – sidstnævnte kunne jeg have sparet mig, men det vides jo aldrig på forhånd. I går aftes var der masser af store præstekraver ved “Lille Trille”, jeg så 9 stk i alt, så vidt jeg kunne se 3-4 adulte og resten unger fra i år. En enkelt valgte at komme i min retning og så ud til allerede at mestre kunsten i at finde småkryb i mudderet:

Juvenil stor præstekrave, Trillen

Man kan undre sig over hvordan de gør det, vadefuglene, men på den anden side er antallet af egnede fødeemner pr. kvadratmeter efter sigende ekstremt højt. Her må det vist være en sandorm, der forsøges trukket fri:

Juvenil stor præstekrave, Trillen

Den var dog for meget af det gode for fuglen, der droppede projektet og fortsatte videre i mudderet langs vandkanten:

Juvenil stor præstekrave, Trillen

Farvetegningerne ses brunligt matte og næb samt ben er endnu ikke rødfarvede, som hos de adulte fugle – nedenfor et eksemplar taget for ikke så længe siden på Rømø:

Stor præstekrave, Rømø.

Næbbet ses uden røde partier og kraven mere brun end sort hos den juvenile udgave. Benene er heller ikke røde, endnu:

Juvenil stor præstekrave, Trillen

Jeg så desuden mudder- og hvidklirer flyve forbi langs kysten samt hørte en dobbeltbekkasins underlige hæse skrig nærved, så jeg besluttede at tage retur i morges. Men, der skete faktisk intet – bortset fra netop en mudder- og hvidklire, der begge viste sig få sekunder i det helt tidlige morgenlys:

Mudderklire, Trillen.

Ovenstående billede er trukket noget op i eksponeringen – både på stedet og i efterbehandlingen – kønt er det ikke, men fuglen er da pæn!

Hvidkliren kom ligeledes også forbi i skumringen og fløj videre efter vel et minuts tids sondering af terrænet:

Hvidklire, Trillen.

Ovenstående billede er taget håndholdt med 1/40s! Utroligt hvad de moderne billedstabiliseringssystemer (og en rolig hånd!) formår.

Så skete der faktisk ikke mere – bortset fra et væld af unger fra i år af hvid vipstjert, der ivrigt søgte føde i strandkanten. På vej hjemad var digesvalerne også godt i gang med deres luftakrobatik, der ikke ligefrem er nemt at fotografere. Jeg havde desuden ikke rigtig tid til at blive hængende, så det blev kun til et enkelt anstændigt skud:

Digesvale, Trillen.

I morgen aften kører jeg igen til Aarhus og burde have tid til både Lystrup og måske også Ebeltoft Færgehavn igen. Hvem ved, måske havørnen vælger at posere igen og ved havnen vil jeg prøve at gå efter bedre hjejle-billeder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *