Lille lappedykkere i bidende kulde

I morges fik jeg taget mig sammen til en tur til vigen ved vores sommerhus trods lidet indbydende vejr. Det var bidende koldt – ikke mindst på grund af den ret kraftige blæst fra nordøst. Der var faktisk bølgegang i vigen, hvilket sikkert var årsagen til at en del af vandet var isfrit. Jeg fik pakket mig godt ind i varmt tøj og sneg mig nærmere bredden. En lille gruppe lille lappedykkere var allerede godt i gang med fødesøgning i det kolde vand:

Lille lappedykkere, Avnø Vig.

Billedet er taget i “den blå time”, cirka en halv time før solen stod op. Målet var egentlig de mange sangsvaner, der raster i vigen om natten. Men de lettede alle da jeg forsøgte at nærme mig. Det var nu ikke min skyld:

Havørn, Avnø Vig.

En ældre havørn viste sig nemlig pludseligt og fik hele flokken af svaner i luften. Lys var der endnu ikke meget af:

Havørn, Avnø Vig, iso 12800!

Kønt er det ikke, men man aner, trods halvmørket, den hvide hale og næbbet ses uden mørke partier: begge dele tegn på en ældre fugl, formentlig mindst 5 år gammel.

Med vigen tømt for sangsvaner koncentrerede jeg mig om de mange lappedykkere – jeg talte mindst 25 i alt.

Lille lappedykker, Avnø Vig.

Der blev tilsyneladende fulgt et fast mønster: Først ud i vigen, typisk i små flokke af 3-4 fugle, søge føde 4-5 minutter og derefter tilbage til bredden og hvile lidt, i ly og læ af rørskoven:

Lille lappedykker, Avnø Vig.

Mit skjul fungerede glimrende og flere af fuglene kom af og til helt tæt på, under minimumsgrænsen for fokus. Kameraets lukkerlyd kunne dog godt forskrække lidt – og så går det stærkt:

Lille lappedykker, Avnø Vig.

Måske man skulle opgradere til en af de nyere modeller med elektronisk og dermed helt lydløs lukker!

Solen fik efterhånden mere saft og kraft, her har jeg forsøgt at få mest muligt af den flotte himmel med:

Fuglen er som det ses misfokuseret – faktisk supersvært i hård vind med et skjul der gynger og konstant fanges af vinden! Billedet er nu ok alligevel synes jeg.

Nedenfor endnu et par kiks – jeg forsøgte flere gange at fange et eksemplar, mens fjerene blev rystet, men de fleste af fuglene valgte at søge ind mellem rørene og udføre deres morgentoilette. Fuglen for neden var således dækket af en del rør – derfor det lidt pudsige crop;

Lille lappedykker, Avnø Vig.

En enkelt valgte at ryste fjerdragten fri af rørene – men det hele gik så stærkt at jeg desværre missede fokus:

Lille lappedykker, Avnø Vig.

Bedre held næste gang – kunne ellers have været et billede ud over det sædvanlige!

Nedenfor en lidt mere rolig stund og så gik det bedre med fokuseringen:

Lille lappedykker, Avnø Vig.

Normalt ville jeg nok have forsøgt at komme lidt længere ud i vigen og dermed kunne fotografere fuglene i medlys – men den hårde vind gjorde det bestemt ikke tillokkende og jeg valgte derfor at blive tæt ved bredden, hvor bølgerne var mindre og kulden ikke så bidende. Men, modlysbilleder kan nu også være interessante:

Lille lappedykker, Avnø Vig.

Og et mere, hvor man måske nok kan fornemme den lidt høje søgang:

Lille lappedykker, Avnø Vig.

Og slutteligt et par stykker i kraftigt sidelys:

Isfuglen så jeg ikke noget til – det var nok for blæsende og de høje bølger gør det sikkert vanskeligt at spotte bytte i vandet. Jeg tager nok en tur mere i morgen tidlig – på et eller andet tidspunkt lykkes det vel at komme tæt på sangsvanerne og måske med en perfekt fokuseret fjerrystende lappedykker som bonus!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *