Mere husrødstjert og flere flugtskud

I går ankom vi efter en (meget) lang køretur til Sønderjylland efter to uger i Østrig. I tiden efter seneste indlæg har jeg fået en del flere fotos i hus af stedets ynglende husrødstjert samt svaler. Jeg formåede også at formatere 2(!) SD-kort med en del gode skud (blandt andet et closeup af hunnen i flugt med en kæmpe græshoppe af en slags i næbbet, suk), i den tro jeg allerede havde overført billederne til computeren – det var desværre ikke tilfældet. Øv. Her ses netop hunnen, betragtende et potentielt måltid:

Husrødstjert, Hüttschlag.

Og her fodres en meget sulten unge (ud af i alt 4):

Husrødstjerter, Hüttschlag.

Hannen var selvfølgelig også konstant i gang med fødesøgning. Her et flugtskud, hvor jeg desværre først fik fokuseret lige efter sværmeren blev indfanget:

Husrødstjert, Hüttschlag.

Billedet er taget med 1/3200s, F4 og på stedet trukket 0,7 stop ned – da fuglens lyse partier ellers ofte overeksponeres. Lysmæssigt var Hüttschlag i øvrigt ikke det nemmeste sted at fotografere. Solen tittede først over bjergene klokken 9, hvor den gyldne time for længst var overstået og om aftenen lå stedet tilsvarende i skygge allerede klokken 17.

Svalerne øvede jeg mig videre på. De lignede bysvaler, men så alligevel ikke helt – jeg synes ikke de var blåglinsende nok i deres mørkere dele af fjerdragten. Mon ikke det er en nært beslægtet art – der findes i hvert fald nok af svalearter alt i alt.

By(?)svaler, Hüttschlag.
Svale, Hüttschlag.

I de par uger vi var der, forlod ungerne i stigende antal de mange reder, hvor de ellers ustandseligt var blevet fodret. Dette fortsatte dog efterfølgende – nu bare i luften. Her et skud i modlys:

Svale fodrer svale, Hüttschlag.

En af forældrefuglene på vej med friskfanget insekt til ungerne:

Svale, Hüttschlag.

Vist nok samme fugl, fra en anden vinkel:

Svale, Hüttschlag.

Et flugtskud mere, med en helt anderledes baggrund, i kraftigt sidelys:

Svale, Hüttschlag.

Billeder med fangst var ofte nemmere at få i hus, da fuglene bevægede sig mere forudsigeligt på vej hjem til rederne. Aktivt jagende var de supersvære at holde i søgeren, og nærmest umulige at fastholde når de var nogenlunde tæt på – hvor den relative hastighed var særdeles høj. Nedenfor et billede, der krævede mange forsøg at få i hus – samt ømme arme og skuldre:

Svale, Hüttschlag.

Husrødstjert-parret og deres unger spredte sig også mere ud i området i den tid vi var der – efterhånden som ungerne blev mere sikre på vingerne. Der skulle dog stadig konstant hentes friske insekter til de tiggende unger:

Husrødstjert – på hustag med tiggende unge, Hüttschlag,

Der var ikke mange fredelige stunder, men her ses hannen i et usædvanligt roligt øjeblik:

Husrødstjert, Hüttschlag.

Her hunnen på ekvilibristisk jagt:

Husrødstjert, Hüttschlag.

Og en gang til – efter solnedgang, i elendigt lys:

Husrødstjert, Hüttschlag.

Her et flugtskud af den flotte koksgrå hun:

Husrødstjert, Hüttschlag.

Og et mere – af den noget mørkere han:

Husrødstjert, Hüttschlag.

Hannen i fangstøjeblikket, croppet mere end godt er:

Husrødstjert, Hüttschlag.

Her to af de i alt 4 unger, tiggende efter mad i udhuset, hvor jeg antager reden var placeret:

Husrødstjerter, Hüttschlag.

Skumringsbillede, med den tilsyneladende utrættelige han, der igen fodrer afkommet:

Husrødstjerter, Hüttschlag.

En unge poserede nysgerrigt:

Husrødstjert, Hüttschlag.

Nedenfor et langskud af hunnen, der fodrer en af ungerne – læg mærke til den lukkede blinkhinde, der beskytter øjnene mod spidse næb under fodringen:

Husrødstjerter, Hüttschlag.

Ungerne søgte i stigende grad føde selv og blev bedre og bedre til det. Det er de selvfølgelig også nød til – forældrene orker næppe at blive ved ret meget længere. Her ses et skud fra aftenen før vi tog afsted, taget efter solnedgang i stille aftenregn:

Husrødstjert, Hüttschlag.

Næste tur bliver nok vestpå et sted, hvor jeg lige kan nå slutningen af vadefugletrækket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *