Musvåge med sne, snyd og skjul

Det kolde vejr har umuliggjort mine planer om forsøg på flugtskud af isfuglene ved Avnø Vig – de har for længst søgt væk, da vigen har været frosset fuldstændigt til de seneste mange dage:

Avnø Vig

Den i forvejen ramponerede bådebro fik endnu et skub af isen og bliver vist aldrig til bro igen. En flydebro, der kan trækkes op om efteråret er nok en bedre ide!

Et par nætter var vi nede og ramme femten frostgrader. Det gav nogle spektakulære morgener:

Avnø Vig, knap femten graders frost.

Da kulden lukkede de sidste våger i vigen, var det også slut med rastende sangsvaner om natten – en frossen vig giver ingen beskyttelse mod ræve. Isen var lige inden omslaget i vejret 17 cm tyk – og således farbar:

Sangsvanefjer, frosset fast i vigen.

I stedet for isfuglene koncentrerede jeg mig derfor i stedet om resterne af et udgået træ, jeg et par weekender forinden havde slæbt op foran huset:

Avnø Vig, taget i går i diset tøvejr, perfekt til snemænd!

I de sidste par weekender har jeg flere gange lagt lidt kød ned i stubbens hulrum. Kødet blev efterfølgende surret fast med reb – takeaway skulle nemlig ikke være en mulighed!

Bilen blev parkeret i passende afstand og benyttet som fotoskjul:

Man kan lige ane sløringsnettet foran foruden i førersiden og derudover brugte jeg en beanbag som støtte til kameraet.

I forgårs, lige inden tøbruddet, sneede det kraftigt et par timer – og jeg prøvede lykken fra bilen. Der gik ikke længe før en lys musvåge kom forbi:

Musvåge, Avnø Vig.

Billedet er stort set ucroppet. Man kan ane konturerne af et par træer i baggrunden, trods f4 og vel nok 50-60 meter fra fuglen og hen til skovens begyndelse.

Musvåge kigger sultent på udlagt kød, Avnø Vig.

Næste gang parkerer jeg nok bilen en smule længere væk, en hel del af billederne måtte nemlig kasseres grundet “klippede” vinger – der var simpelt hen ikke plads til hele fuglen i billedet! Den korte afstand var til gengæld tilgivende i forhold til diverse beskæringer:

Musv¨åge, Avnø Vig.
Musvåge, Avnø Vig, 1/40s, f6.3

Ovenfor ses et forsøg med en noget længere lukkertid, hvilket gør sneen udvisket og dermed baggrunden mere blød, trods lidt mindre blænde for at undgå overeksponering. Jeg foretrækker dog nok sneen mere tydelig:

Musvåge, Avnø Vig.

Og et med lukket blinkhinde:

Musvåge, Avnø Vig.

Grundet den korte afstand, var lukkerlyden hørbar for fuglen – så der blev af og til kigget i min retning når der blev trykket på knappen:

Musvåge, Avnø Vig

Skræmt virkede den dog ikke og fuglen blev siddende en rum tid og åd, også efter snevejret var stoppet:

Musvåge, Avnø Vig
Musvåge, Avnø Vig

Et af de få skud jeg fik, hvor begge vinger holdt sig inden for rammen:

Musvåge, Avnø Vig

Vi er i sommerhuset hele ugen ud, så jeg prøver nok et par gange mere. Jeg har set i hvert fald 3 forskellige musvåger besøge den gamle stub – den lyse foroven samt to mere mørke varianter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *