Opsamling fra de seneste par uger

En lille håndfuld fotos fra den seneste tid, som jeg enten havde glemt lå på pc’en eller som jeg ikke syntes passede ind i de seneste par indlæg. Vi starter med en lokal præstekrave ved Trillen i Høruphav, som (desværre?) har valgt at “bygge” rede få meter fra en af stierne ud til “Lille Trille” og ovenikøbet på et stykke, der ofte er oversvømmet. Der er altid præstekraver, når man går tur derude, men denne gang var en enkelt fugl meget nærgående, hvilket ikke var så mærkeligt – jeg befandt mig nemlig mindre end en meter fra reden, som jeg faktisk kun så ved et tilfælde:

Rede af stor præstekrave.

Og her et skud taget kort forinden jeg opdagede reden, af den sikkert noget stressede fugl:

Stor præstekrave, Trillen.

Som det ses på forrige billede, lægges æggene i en lille fordybning i sandet og omkranses af muslingeskaller – måske for bedre at kunne finde reden fra luften(?). Den var trods dette meget svær at se – og det var faktisk heldigt jeg ikke trådte på den! I dag gik jeg tur på Trillen igen og regnede egentlig med reden var ødelagt eller oversvømmet – men minsandten om ikke reden var intakt – inklusiv rugende fugl – her fotograferet lige omkring solnedgang og på behørig afstand:

Rugende stor præstekrave, Trillen.

Vi må se om det lykkes – der er mange forstyrrelser med den placering og stor risiko for, at nogle simpelt hen kommer til at træde direkte ned i reden eller at reden oversvømmes. Nu har parret dog formået at ruge i i hvert fald 2 uger ud af cirka 4 – så vi krydser fingre.

Forrige uge havde Torup Made besøg af hele 4 sort ibis på en gang. Jeg havde kun tid til en enkelt kort aftentur og fik nogle få langskud i hus. Her et billede, hvor jeg formåede at få alle 4 eksemplarer inden for rammen i flugt:

Sort ibis, Torup Made.

Et mere, også i modlys, men lige før solnedgang som gør det spiseligt:

Sort ibis, Torup Made.

Her på (meget) lang afstand, rastende i madens vestlige del, sammen med et par gråænder og brushaner:

Sort ibis, Torup Made.

Havørnen lettede fra sit vanlige træ med udsigt over Mjang Dam og satte kursen mod sydøst, sikkert for at overnatte tæt på reden. Det fik flokken på vingerne igen:

Sort ibis, Torup Made.

De vendte kort efter tilbage til samme sted som før, hvor jeg forlod dem i skumringen. I følge dof-basen, blev de kun en dag mere på lokaliteten. Øv.

Ved Trillen her til aften var digesvalerne ivrigt fouragerende. Jeg fik et par flugtskud, men venter stadig på billedet:

Digesvale, Trillen.

Det går stærkt, er meget udfordrende og, synes jeg, virkeligt sjovt! Her en myg på vej ned i svalegabet:

Digesvale, Trillen.

På trods af 30 billeder i sekundet er næste billede i serien uden myg og med lukket mund! Her et “myggeskud” mere:

Digesvale, Trillen.

Som det ses er der en masser af støj i billederne, som dels skyldes det vigende lys, men også de påkrævede hurtige lukkertider, her svarende til 1/3200s. Derudover er billederne croppet maksimalt (som for mig er minimum 3240 pixels på langs), hvilket også giver mere støj. Det ses også, at trods de hårde beskæringer, fylder fuglene ikke ret meget. Digesvaler er små, så de skal faktisk ret tæt på, for at “fylde mere” i billedet – og mindre afstand giver meget større relativ hastighed, hvilket næsten gør det umuligt at følge med! OG – skulle man endelig være heldig at få en nærgående fugl i perfekt fokus er sandsynligheden for, at en myg har sneget sig med på billedet ret lille – og endnu mindre sandsynligt at myggen er i nogenlunde samme fokusplan som fuglen. Jeg bliver dog ved med at prøve.

Vi slutter med en fugl i solnedgangen ved Torup Made, taget samme aften som billederne af den lille flok sort ibis:

UFO, Torup Made.

Og hvad er så det for en?

Det er såmænd bare en vibe!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *