Rimtåge ved Højer

En, hvad der vel må betegnes som mislykket fototur til Højer, kunne det blive til i søndags. Mislykket fordi de fleste af billederne så nogenlunde sådan ud:

Pibe- og gråænder (vist nok), Højer.

Ligesom sidste år er der i øjeblikket rigtig mange overnattende havørne omkring Sønder Serritslev (for ikke så længe tiden blev talt 103!) og mange af dem tager sydpå i de tidlige morgentimer og passerer Vidåslusen – hvor jeg lå klar. Jeg havde dog ikke lige regnet med massiv tåge i den ret intense kulde. Her en af de få havørne jeg formåede at fange i søgeren den morgen:

Havørn, Højer.

Mange er sikkert passeret uden jeg lagde mærke til det og dem jeg rent faktisk fik øje på, så jeg ofte for sent – eller også nåede jeg ikke at fange fokus grundet akut mangel på kontrast.

Der var ellers masser af liv, især i den første time efter solopgang. Her en gruppe almindelig ryle på vej ind og fouragere på vaden:

Almindelig ryler, Højer.

Selv tæt på, blev billederne fortsat meget “mælkede” at se på:

Almindelig ryler, Højer.

Ser jo næsten ud som et sort/hvid-foto! Her er par lille kobbersneppe. I medlys blev hvidbalancen trukket mere i blålig retning:

Lille kobbersneppe, Højer.

Den uskarpe fugl er bagest og altså længst væk – et optisk bedrag, der skyldes objektivets forstørrelse af de uskarpe elementer.

Tågen gjorde det naturligvis også svært for fuglene at se mig. Her en storspove der faktisk kom ret tæt på – det var næppe sket i klar vejr:

Storspove, Højer.

Udbrød der panik blandt de mange ænder, var det om at holde øje med en ørn på vingerne. Her en lille gruppe pibeænder. Ørnen så jeg, men igen for sent:

Pibeænder, Højer.

Et par storspover med kurs direkte mod fotografen. Billedet er beskåret men ikke synderlig meget – trods kort afstand er der fortsat akut mangel på detaljer på grund af tågen:

Storspover, Højer.

Et par pibeænder landede rimelig nær, efter endnu en ørn havde skræmt en større flok op:

Pibeænder, Højer.

Her et foto taget i modsat retning, hvor modlyset medfører endnu ringere kontrast. En enlig storspove på vaden:

Storspove, Højer.

Der var faktisk lovet sol, som efterhånden fik kæmpet sig en smule igennem tågen. Her en kvintet bestående af tre arter – hvilke?

Fugle, Højer.
En almindelig ryle forrest til venstre, tre pibeænder og en spidsand til højre.

Her et mere af spidsanden, på vej ud over vaden. Vel nok noget af det tætteste jeg har været på arten – bare ærgerligt med de umulige foto-forhold:

Spidsand, Højer.

Vi slutter med to fotos taget i samme retning. Først med 600mm i lav vinkel. Læg mærke til konturerne af en af de mange faskiner ved slusen i baggrunden:

Almindelig ryle, Højer.

Og her samme faskine, fotograferet fra næsten samme position. Nu blot lidt senere hvor solen havde fået mere magt, i stående stilling med mobilen:

Højer – uden fugl!

Vel nok turens bedste billede – uden fugle og taget med mobilen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *