Spredte skud fra midt og vest

Min søn er igen i gang med en tv-optagelse for DR og denne uge var det min tur til at køre og “passe”. Optagelserne var placeret omkring Brande, nærmere bestemt Harrild Hede i Midtjylland, hvorfra der var gode muligheder for diverse afstikkere efter aflevering om morgenen. Vi starter ved Holter, vest for Skjern, hvor der en del dage i træk var indberettet pomeransfugle på dof-basen. De var da heller ikke svære at finde:

Pomeransfugle, Holter.

Foto-forholdene var dog mere eller mindre umulige! Jeg havde ikke mulighed for solop/nedgangsture grundet mine forældre-forpligtelser og da vejret bød på en del sol, var lyset allerede hårdt og grimt ved ankomst. Desuden var der rigeligt varmeflimmer i luften, især lige over jorden, som er ret træls ved fotografering af jordnære fugle som her:

Pomeransfugl, Holter.

Ovenstående billede er taget liggende – hvilket faktisk forværrede disen, da kameraet jo så “ser” igennem betydeligt mere dis. Derudover var der en del trafik af andre fugleinteresserede, der ofte stoppede deres biler lige bag mig, steg ud, satte skop op med videre, hvilket fuglene selvfølgelig reagerede på – så drømmen om at fuglene kom så tæt på, at varmedisen ikke længere betød det store, måtte jeg hurtigt opgive. Jeg blev ret irriteret – men måtte så lige huske mig selv på, at det netop var “skop-folket” der havde fundet fuglene i første omgang!

Jeg kørte i stedet videre mod Værnengene, et must for fugleelskere og umuligt at modstå, nu hvor jeg var så nær. Der var ovenikøbet meldt en stribet ryle ud på lokaliteten samt et par stylteløbere. Kort efter ankomst kom en skestork flyvende over grusvejen, desværre mod en lidt kedelig himmel:

Skestork, Værnengene.

En stor kobbersneppe fouragerede tæt på vejen. Billeder fra bil lider ofte af, at man skyder “ned” mod fuglene – men her var sneppen let eleveret på en forhøjning i landskabet, så det går næsten:

Stor kobbersneppe, Værnengene.

Jeg fandt ingen stribet ryle og så heller ingen stylteløbere. Men hvad gør det, med sådan en udsigt fra et af stedets fugletårne:

Værnengene, fotograferet fra toppen af fugletårnet.

Efterfølgende valgte jeg at koncentrere mig om en lille gruppe stenpikkere, der var særdeles aktive i ikke helt optimale omgivelser, en mindre rodebunke af diverse sager:

Tre stenpikkere, Værnengene.

En enkelt af fuglene valgte efter lidt venten at vedblive sin fødesøgning ret tæt på mig (der stadig sad i min bil) og jeg fik lidt flugtskud i hus:

Stenpikker, Værnengene.

Og her lige over jorden, flot visende sin ryg frem:

Stenpikker, Værnengene.

Typisk stenpikker-positur, siddende på en lille forhøjning, spejdende efter insekter:

Stenpikker, Værnengene.

Der kasseres rigtigt mange skud efter en sådan session, da kameraet (og fotograf) ofte kikser med fokus. Her vel nok det skud, hvor den var tættest på, og hvor det alligevel lykkedes at fange perfekt øje-fokus:

Stenpikker, Værnengene.

For de interesserede kan det oplyses, at alle stenpikker-fotos er taget med F4 og 1/5000s, fokusmode udvidet flexible spot med tracking slået til.

Næste dag var lidt køligere og med lovning om mere skyet vejr – så jeg forsøgte mig med pomeransfuglene igen. Det var dog om muligt endnu værre:

Pomeransfugle, Holter.

Jeg kørte ret hurtigt derfra igen – fuglene sad langt væk og jeg vil gætte på de skulle ind på under 20 meter før disen var acceptabel – hvilket helt sikkert ikke ville komme til at ske med al den trafik af fugleinteresserede på stedet.

I stedet kørte jeg tilbage mod Harrild Hede for at kratluske lidt, mens jeg ventede på min søn blev færdig med dagens optagelser. Her en engpiber i et smukt tæppe af lyng:

Engpiber, Harrild Hede.

Et ganske flot område:

Harrild Hede.

En løvsanger sang ivrigt blandt en lille gruppe træer – og da jeg af eller anden underlig grund kun havde et enkelt elendigt billede af den art i forvejen, sneg jeg mig nærmere. Her ivrigt syngende i toppen af en gran:

Løvsanger, Harrild Hede.

Akkurat som med kobbersneppen fra tidligere, hvor der skydes ned mod fuglen, skydes der her meget opad – det fungerer ikke specielt godt – men jeg gemmer billedet indtil der kommer nogle bedre i hus! Og nu til noget jeg først så efter billederne blev gået i gennem på computeren: Jeg forsøgte mig naturligvis med flugtskud – men de mange grene/kviste samt fuglens hurtighed og lille størrelse, gjorde projektet særdeles vanskeligt. På vej mod min position bremsede fuglen i luften….

Løvsanger, Harrild Hede.

snuppede et flyvende insekt….

Løvsanger, Harrild Hede.

…og fløj så videre mod min position. Ret vildt – og taget med her trods misfokusering, modlys og andre elendigheder!

Det gik faktisk ikke særligt godt med at fange fuglen i flugt. Her for en gangs skyld i fokus – men med en gren i vejen (jeg kan nu se at jeg ikke engang har gidet at justere eksponeringen, sjusk!):

Løvsanger, Harrild Hede.

Endnu et mislykket forsøg, hvor kameraet simpelt hen ikke kan følge med:

Løvsanger, Harrild Hede.

På den siddende fugl øjeblikket forinden, var fokus låst på øjet, men det går simpelt hen for stærkt når der lettes. Min kameramodel beregner/justerer autofokus 120 gange i sekundet – vi skal nok en hel del højere op. Måske en fremtidig model?

Næste og sidste optagedag, tog jeg til Gyttegård Plantage, hvor målet var vendehals, en art jeg endnu ikke har haft fornøjelsen af. Vi starter dog med endnu et undereksponeret flyveskud – denne gang en topmejse, som jeg faktisk heller ingen fotos havde af:

Topmejse, Gyttegård Plantage.

Og vendehalsen? Det tog knap tre timers intensiv søgen, hvor jeg gik efter lyden af deres sang. Der var mindst to i området, men de flyttede sig irriterende ofte og når jeg endelig mente at være meget tæt på hørtes sangen pludseligt i en hel anden retning. Men så, endelig:

Vendehals, Gyttegård Plantage.

Ærgerligt med modlys/gråvejr/højtsiddende fugl etc! Men jeg fik den i kassen og var meget glad. Det er i øvrigt et meget lille fugl, der kan være svær at se, da den falder i et med omgivelserne:

Vendehals, Gyttegård Plantage.

Flot lille spætte, jeg håber at se mere til i fremtiden:

Vendehals, Gyttegård Plantage.

Vi slutter ved Harrild Hede, hvor jeg ankom lidt tidligt og havde en times tid at slå ihjel. En broget fluesnapper poserede:

Broget fluesnapper, Harrild Hede.

Og ved et lille vandløb, fangede en bjergvipstjert insekter over vandet:

Bjergvipstjert, Harrild Hede.

Billedet bærer præg af at være taget midt på eftermiddagen med ubarmhjertigt lys – der går det noget bedre med fluesnapperen, der sad i skygge i noget krat.

Næste gang opsamling fra Mandø, hvor jeg befinder mig i skrivende stund. Der er dog ikke kommet ret meget på kortet, men mon ikke der kan findes et par præsentable skud?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *