Spredte skud fra vestkysten

Min kone og jeg havde i julegave foræret mine forældre en “fugletur” til sydvestkysten, men grundet corona var turen blevet udskudt et par gange. I søndags lykkedes det endelig at få kalenderne til at gå op og vi begav os en times tid før solopgang afsted mod Aventoft, hvor dagens første mål var sort sol ved Hasberger See. Vejret var desværre elendigt, men stærene skuffede ikke. Det startede med lidt spredt aktivitet over rørskoven, hvor små flokke fløj rundt i meget lav højde for straks at sætte sig igen. Og så, lige pludselig og med en sært susende lyd, lettede mindst en halv million stære på en gang i halvmørket:

Stære, Hassberger See.

Derfra gik turen nordpå, hvor vi besøgte Margrethekog, Vidåslusen, Hjerpsted skydebane, Kongens Mose og Ballum Sluse. En sælunge poserede få meter fra bredden af Vidåen:

Sælunge, Vidåslusen.

Der var i øvrigt en hel del fuglefolk ved slusen med skoper, kikkerter og kameraer. En orientbraksvale var åbenbart meldt ud på DOF-basen dagen før, hvilket havde fået en del “twitchere” på landevejen, en del af dem helt fra Sjælland af.

Som det kan anes på sæl-billedet, regnede det. Og det gjorde det faktisk uafbrudt hele dagen. Her en gruppe hjejler i småregn, taget ud af bilvinduet på Siltoftvej på vej mod Højer:

Hjejler, Siltoftvej, Højer.

På vej nordpå bemærkede vi en ældre havørn komme flyvende ind over os. Den valgte til mine forældres fornøjelse (der bestemt ikke er vant til at se havørne!) at sætte sig i toppen af et grantræ. Det var åbenbart for meget for en sikkert lokal musvåge, der blev ved med at genere ørnen med nærgående dyk. Det blev så til gengæld for meget for ørnen, der til sidst valgte at fortrække – dog ikke uden at tage lidt af grantræet med sig!

Musvåge mobber havørn, nord for Højer.

Frokosten blev indtaget på Ballum Slusekro, hvorefter vi gik en runde i området. En gruppe skægmejser fouragerede i rørskoven op til Bredeå:

Skægmejse, Ballum Sluse.

Her et flugtskud af et par, med konturerne af åen i baggrunden. Som det ses var regnen stædigt vedholdende:

Skægmejser, Ballum Sluse.

Dagens sidste stop var ved Kongens Mose, hvor jeg havde håbet på blå kærhøg eller måske en træk-doven trane. Der var dog meget fugletomt. På vores gåtur på godt en halv time i området så vi én måge og én krage!

Vi slutter igen med en lille quiz. Ved Hjerpsted gik vi en længere tur i skydebaneterrænet. En hel del spidsænder rastede et godt stykke ude på vaden og konstant hørtes storspover kalde med deres karakteristiske giiyyy-lyde. På vej tilbage mod bilen gik vi lidt væk fra kysten, gennem de lyngbeklædte små klitter, og pludselig fløj denne her op, få meter fra os:

Fugl, Hjerpsted skydebane.

Men hvad er det mon for en fugl?


Jeg fulgte efter fuglen, op over kanten af klitterne og fik efter lidt spejden øje på den et godt stykke væk, næsten helt ude ved vandet:

Fuglen er en mosehornugle, som vi uforvarende fik forstyrret i sin dagrast. Lokaliteten huser faktisk ofte ugler på denne årstid. Forrige år var der i en kort periode over 20 ugler på samme tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *