Et ultrakort indlæg omhandlende den unge vandrefalk (sammen med en ældre) jeg var så heldig at fotografere forleden ved Vidåslusen nær Højer:
Som skrevet i forrige indlæg var det ikke muligt at aflæse fuglens ring præcist. Farverne var dog tydelige og et enkelt ciffer var læsbart. Jeg havde efterfølgende postet en lille serie fotos af falkene på facebookgruppen “Rovfugle i felten”, blandet andet grundet nedenstående meget pædagogiske foto, hvor dragtforskellene på udvokset og ung vandrefalk tydeligt lader sig se:
Trods de sparsomme oplysninger om den unge falks ringmærkning, kunne en vaks svensk læser alligevel bidrage med interessant viden om den unge falk:
Peter Grahn skrev i facebooktråden følgende, her oversat via google translate:
Ringkarakteristikken er kompatibel med den svenske mærkning for 2024. Har lige fået besked fra Tommy Järås om “Svenska Pilgrimsfalks-projektet” om, at HR-bogstaverne på den røde højre ring kan knyttes til det mindste individ (kønnet usikkert) i et 4-kuld markeret på en yngleplads i Boden, Norrbotten den 2. juli. Hvis kodebogstaverne er korrekte, er denne unge falk taget af sted på en rejse på ca. 1400 km i sydvestlig retning, siden den tog flugten. Interessant!
Den unge vandrefalk har med andre ord bevæget sig et godt stykke sydpå i forhold til sin “klækkeegn” i det nordsvenske – her markeret på kortet. (den blå prik er ikke Højer, men Høruphav, hvor jeg lige nu sidder og skriver dette indlæg, Højer ligger nogenlunde stik vest for denne position!)
Det er nu bestemt ikke usædvanligt at den nordlige bestand af vandrefalke trækker sydpå om vinteren. Men hvorfor fløj den mon sammen med en voksen falk – og var det mon en af forældrefuglene? Det finder vi nok aldrig ud af. Jeg har dog ikke kunnet finde noget på nettet (ved lidt overfladisk søgning) om vandrefalke, der trækker “sammen” sydpå, så det har nok blot været et tilfælde.
Det er nok sidste gang jeg nogensinde oplever hele to vandrefalke på samme foto. Vildt!