Temmincksryle ved Nørresø i Tønder

I weekenden blev det til en enkelt morgentur – denne gang til Nørresø i Tønder, som jeg ikke tidligere havde forsøgt mig med i mit flydeskjul – det skulle nu vise sig at blive en ret besværlig affære. Vejret var noget trist med en lind strøm af småbyger. Hundredevis af land- og digesvaler fouragerede over søens vand, hvor luften var tæt af insekter. Lyset var for svagt til flugtbilleder, så jeg nøjedes med at fotografere de nok mere mætte artsfæller:

Landsvaler i den blå time, Nørresø.
Digesvale, Nørresø.

Nørresø viste sig som allerede nævnt at være ret bøvlet med et flydeskjul. Søen er mestendels meget lavvandet, hvilket gør det besværligt at bevæge sig rundt i skjulet – man er grundet skjulets ringe højde nødt til at gå i ret anstrengende foroverbøjet stilling. Med derfor en del sved på panden fik jeg langsomt bevæget mig et godt stykke ud i søen. Flere gange undervejs havde jeg mest lyst til at lægge mig ned i vandet og møve mig frem på maven – det er bare ikke en god ide iført vaders! Midt i anstrengelserne fløj et par mudderklirer ind og satte sig til rette i et af de mange døde træer stikkende op af søvandet:

Mudderklirer, Nørresø.

Søen er reetableret i 2009, hvilket sikkert forklarer, hvorfor jeg pludselig kunne komme ud i meget dybt vand, hvor der så måtte bakkes hurtigt tilbage til de (for) lavvandede dele – det har utvivlsomt været tidligere drænrender jeg var kommet ud i. En del fjordterner kom ofte tæt på i deres dyk efter fisk, men det var desværre umuligt at fotografere fra flydeskjulet. Her et skud fra lang afstand:

Fjordterne “muser” efter fisk, Nørresø.

Jeg forsøgte flere gange at nærme mig en større flok brushaner, hvor jeg på afstand kunne se flere optræk til slagsmål hannerne i mellem – og da de stort set er ved at være i yngledragt foregik kampene i fuldt ornat med både udslåede fjerkraver og ditto toppe. Jeg bevægede mig dog så langsomt frem, at fuglene flere gange desværre lettede og fløj til en anden del af (den store) sø, inden jeg nåede frem. Jeg gjorde to forsøg – første gang lettede hele flokken, da en rørhøg afsøgte området og anden gang da en ældre havørn tog en morgenrunde. Jeg fandt som trøstpræmie et par enkelte fugle på lang afstand, fouragerende i mudderet:

Brushøne, Nørresø.

Og her hannen:

Brushane, Nørresø.

Så desværre ingen billeder af kæmpende brushaner i denne omgang – det står ellers højt på foto-ønskelisten!

Jeg blev siddende samme sted en times tid – mest fordi jeg faktisk trængte til det, efter den ret udmattende brushane-jagt! En tinksmed viste sig pludseligt, godt gemt i den lave vegetation. Så snart fuglen var lidt mere fri af diverse gevækster var det med at trykke på knappen:

Tinksmed, Nørresø.

Og så dukkede denne her lille ryle op – en art jeg ikke tidligere har haft fornøjelsen af:

Temmincksryle, Nørresø.

Vel nok den mest anonymt udseende ryle af dem alle. Ses ofte alene – akkurat som her:

Temmincksryle. Nørresø.

Rylen er fotograferet i trist gråvejr og småregn. Kort tid efter klarede det pludselig op – og to fugle fløj ind på hver side af skjulet. En tinksmed i kraftigt modlys:

Tinksmed, Nørresø.

Og en mudderklire – taget 20 sekunder efter ovenstående (jeg skulle jo lige have bugseret skjulet 180 grader rundt!):

Mudderklire, Nørresø.

Ret vildt så meget lysretningen betyder for et fotografi! Mudderkliren foroven sad/gik i øvrigt skjulet mens jeg fotograferede tinksmeden. Nærkontakt af første grad!

Radbrækket fik jeg møvet mig ind til bredden og begav mig tilbage mod bilen. Omkring 50 meter fra bilen, hørte jeg pludselig en karakteristisk sang fra et buskads. Efter at have afført mig mine vaders, skiftet batteri på kameraet og fået en tår kaffe ved bilen, gik jeg tilbage og fik hurtigt lokaliseret kilden til den finurlige snurren:

Græshoppesanger, Nørresø.

Nedenfor en lille video af sangen (beklager rysteriet – det er ikke nemt at filme håndholdt med en tele!):

Syngende græshoppesanger, Nørresø.

Vi slutter med et enkelt billede taget i går aftes ved Høruphav, hvor jeg gik en kort aftentur og bemærkede denne flotte fugl:

Rørhøg, Trillen, Høruphav.

Også i år er der ynglende rørhøg i rørskoven nær Vældammen ved Trillen. Der burde være gode muligheder for anstændige fotos fra skjul – selvfølgelig uden at forstyrre fuglene. Måske en morgentur i nær fremtid?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *