To sjældenheder på én dag

Torsdag morgen kørte jeg til Broager Vig på udkig efter en thorshane, der var set i området de foregående dage. Jeg havde regnet med at skulle lede lidt (meget) og måske også køre til Iller Strand lidt syd for vigen, hvor fuglen også var blevet set. Men efter at have parkeret bilen ved rideskolen, gået den korte distance ned til vandet og kigget ned i vigen, så jeg blot en enkelt fugl – og det var minsandten thorshanen!

Thorshane, Broager Vig.

Jeg forsøgte indledningsvist at nærme mig fuglen via land, men som man aner på billedet var bredden dækket af et tykt lag af opskyllet tang. Det kostede mig en våd sok og en våd bagdel – efter at være sunket knap en meter ned i dyndet. Herefter forsøgte jeg at nærme mig via vandet, hvor der heldigvis var lavvandet og en fin sandbund. Fuglen var meget tillidsfuld og ivrigt fouragerende. Her en kraftig beskæring:

Thorshane, Broager Vig.

En krebs af en slags måtte lade livet.

Som det ses blev baggrundene i billederne ikke for kønne. Lidt kortere afstand hjalp lidt:

Thorshane, Broager Vig.

Tilfreds er man jo aldrig – så for at få mere afstand mellem baggrund og fugl og dermed forhåbentlig flottere billeder, forsøgte jeg mig med at komme til at skyde mere på langs af bredden:

Thorshane, Broager Vig.

Måske lidt bedre, men fortsat ikke for kønt. Fuglen skiftede heldigivis ofte retning og var tilsyneladende meget uforstyrret af min tilstedeværelse. Lyset tog også lidt til og efterhånden så det lidt bedre ud:

Thorshane, Broager Vig.

Normalt ville jeg nok prøve at få lagt mig ned for at komme mere i niveau med fuglen – det lod sig bare ikke gøre her! De næste par skud er således taget med kameraet dinglende over vandet, mens jeg forsøgte at fokusere via den udslåede lcd-skærm. Ikke specielt nemt!

Thorshane, Broager Vig.

Læg mærke til “tertiærerne”, der ses grå på fuglen her og ikke sorte som på ungfugle. Det plejer ellers at være fugle fra i år der gæster Danmark, men der er hér altså tale om en atypisk voksen sjælden fugl!

Thorshane, Broager Vig.

Efter at have sludret lidt med et par andre fremmødte fugleinteresserede, kørte jeg mod Kiskelund Plantage, for igen at forsøge mig med billeder af stedets i øjeblikket vinterferierende hvidøjede and. Jeg havde forgæves eftersøgt den i forrige uge, men en af de fugleinteresserede herrer i Broager kunne bekræfte andens tilstedeværelse. Og vedkommende havde ret. Efter en del søgning med kikkert blandt den lille søs mange gråænder, fandt jeg frem til sjældenheden:

Hvidøjet and, Kiskelund Plantage.

Her i selskab med en troldland til venstre, som egentlig mere ligner en bjergand – men den sorte ryg burde betyde troldand og mon ikke den manglende nakketop skyldes at den bare ligger ned.

Billedet er croppet en hel del og anden kom desværre aldrig rigtig tæt på. Ærgerligt, for lyset var smukt og vandet spejlblankt:

Hvidøjet and, Kiskelund Plantage.

Billedet for oven er ubeskåret og siger lidt om den store afstand. Det er trukket godt ned i eksponeringen af hensyn til fuglens lyse partier, der blev lyst godt op af det kraftige sidelys. Det er nemt at komme til at overeksponere andens signatur – dens hvide øje!

Nedenfor et lille galleri med enkelte meget hårdt beskårede billeder fra turen, hvor jeg har leget lidt med eksponeringerne – mest i forhold til at eksponere øjet korret. Man burde lave en gradueret eksponering, men det har jeg ikke lige haft tid til i denne omgang. Måske senere!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *