Rovfugle fra skjul #2

En kort opdatering efter et par yderligere forsøg med rovfuglefotografering fra skjul – i form af min bil, parkeret tæt på en træstub, hvis hulrum de seneste dage er blevet regelmæssigt forsynet med svinehjerter eller andre lækkerier. Det har desværre ikke været muligt at overgå forledens seance, med den flotte lyse musvåge i snevejr:

Musvåge, Avnø Vig.

En mørkere variant var flere gange på besøg, men desværre aldrig når jeg sad klar i bilen. Nedenstående er taget fra huset, efter jeg meget forsigtigt havde åbnet et vindue:

To morgener sad jeg ellers klar – cirka en halv time før solopgang. Der kom bare ingen rovfugle og jeg havde ikke tid til at blive siddende mere end halvanden times tid. Et par andre gæster lagde vejen forbi som trøst:

Mejser, Avnø Vig.

Der var intet oplagt mønster i musvågernes besøgstider, som jeg, hvis vi ellers var hjemme, kunne registrere fra huset: En morgen, hvor jeg selvfølgelig IKKE sad i bilen, ankom der lige efter solopgang to fugle, der kun i ganske få minutter sad og åd før de, tilsyneladende uden at være blevet forstyrret, valgte at flyve videre. Andre dage var der ingen aktivitet overhovedet før langt op ad formiddagen. Stubben blev typisk også besøgt en enkelt gang eller to i løbet af eftermiddagen, men på meget forskellige tidspunkter fra dag til dag. I går sad jeg klar i timen før solnedgang med optimalt lys uden held – bortset fra en flot skovskade på nødderov, som jeg også havde drysset nogle af ned i stubben:

Skovskade, Avnø Vig.

En ting der overraskede mig, var fuglenes relative tillidsfuldhed. Vi kunne gå tur omkring huset, køre en tur med bilen etc. og alligevel kunne der så hurtigt som et kvarter efter der var faldet ro over området, være besøg af en musvåge på stubben.

Erfaringer indtil videre, for dem som måtte have lyst til at kaste sig ud i noget lignende:

  • Sæt stubben/grenene/foderpladsen op i god tid så fuglene vænner sig til omgivelserne.
  • Sørg for god afstand mellem foderstedet og bagvedliggende buske eller træer – det giver de flotteste baggrunde
  • Husk at en musvåge eller andre rovfugle er ret store fugle, så placer ikke skjulet for tæt på foderpladsen. Billederne her er taget med bilen cirka 8 meter fra stubben, men kunne sagtens være 10-12 meter eller længere væk (ved brændvidder fra 500 mm og op).
  • Fodr regelmæssigt i dagene/ugerne op til forsøg på fotos – så øges chancen for hits betydeligt.
  • Vejdræbte dyr bør egentlig undgås som foder, da man risikerer at sprede sygdomme. En god regel er, kun at fodre med kød, man også selv kunne have spist! Hjerter eller svineflæsk er relativt billigt – og affaldet minimalt efterfølgende.
  • Bind kødet fast til underlaget – så flyves der ikke bort med det hele. Husk at benytte et tykt reb, således at der absolut ingen risiko er for, at fuglen vikles ind i snore/reb/tråd.
  • Vær forberedt på et meget uforudsigeligt mønster for besøg af fuglene. Det bedste er således nok at afsætte en hel dag i skjulet – hvis man da ellers har tid til det!
Musvåge, Avnø Vig, bemærk rebet forneden til højre i billedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *