Svaler ved Trillen

Et aften/skumringsbesøg ved min gode fuglelokalitet i “baghaven” kunne det blive til i går aftes. Målet var egentlig flugtskud af blåhals, som jeg var stødt på dernede et par dage forinden:

Blåhals, Trillen.

Arten yngler også i år på lokaliteten – flere gange har jeg set hannen med mad i næbbet på vej til reden et sted i rørene. Og så kom denne her pludselig flyvende på lang afstand:

Juvenil blåhals, Trillen.

Det kan vist ikke være andet end en nyudklækket blåhals! Jeg havde ikke tid til at blive hængende ret længe, men fik et enkelt flugtskud af hannen:

Blåhals, Trillen.

Billedet er ikke specielt vellykket, men det bedste ud af den korte serie jeg fik i hus den aften. Lørdag tog jeg tilbage, sulten efter mere, men blåhalsen viste sig overhovedet ikke trods tålmodig venten. Unger så jeg heller ingen af. Jeg valgte derfor i stedet at koncentrere mig om de mange svaler, der altid er at finde på stedet. Vi starter med en landsvale i lav flugt, på insektjagt:

Landsvale, Trillen.

Billedet er ubeskåret og selvom fuglen står i god kontrast til omgivelserne er det faktisk svært at fange fokus – det går lynhurtigt! Her et par forsøg senere i en maksimalt beskåret og støjrenset udgave:

Landsvale, Trillen.

Et ret godt resultat, trods de kummerlige lysforhold, hvor vi ender på iso 2500. Billedet er efterfølgende “renset” i Capture1 og Topaz Denoise.

Herefter koncentrerede jeg mig om de mange digesvaler svirrende over “Lille Trille”. Her i en ubeskåret udgave med lystbådehavnen i baggrunden:

Digesvaler, Trillen.

Et meget støjfyldt billede trods nul crop. Beskæres billedet forstærkes støjen også. Her et par billeder, jeg normalt ville sende til de evige digitale jagtmarker:

Trip, trap, digesvale, Trillen.

Lige ved og næsten. Misfokuseret og støjfyldt (iso 8000!):

Digesvale fanger næsten insekt, Trillen.

Her lykkedes det, men afstanden var alt for stor til et ordentligt billede:

Haps! Digesvale, Trillen.

Det svigtende lys nødvendiggjorde en kortere afstand, så jeg forsøgte mig med at sætte mig i sandet, ikke ret langt fra et sted jeg vidste svalerne ofte vendte tilbage til. Den kortere afstand gjorde det til gengæld endnu sværere at følge med:

Digesvaler, Trillen.

En præstekrave kiggede ikke ret længe efter til mig. Unger så jeg ingen af – jeg tror ikke den tidligere omtalte meget udsatte rede har overlevet:

Nysgerrig stor præstekrave strækker hals, Trillen.

Af og til landede en eller flere svaler ret tæt på min position og så var det om at få fumlet kameraet i den rigtige retning og trykket på knappen – typisk sad de ganske få sekunder inden de igen lettede:

Digesvale i et sjældent roligt øjeblik, Trillen.

Jeg er ikke helt sikker på, hvad meningen var med deres meget korte besøg i sandet. Her stavres afsted tilsyneladende uden en plan:

Digesvale, Trillen.

En enkelt fløj bort med noget potentielt redemateriale(?) der måske kan bruges som “foring” i redehullet, der normalt udgraves i sand.

Digesvale, Trillen.

En svært urolig, meget hurtig og ret lille fugl, som det er stor udfordring at fotografere – og derfor også meget sjovt at prøve kræfter med:

Digesvale, Trillen, iso 4000.

Jeg forsøger formentlig igen i løbet af ugen. En aften med sol ville betyde mindre støj og måske endda mulighed for bare lidt hurtigere lukkertider. Vi får se.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *